„REPORTAJELE BUCURIEI” Cluj-Napoca : Editura Ecou Transilvan, 2019

scurtă prezentare       Harnica, talentata şi atât de activa noastră poetă, scriitoare, publicistă, LILIANA MOLDOVAN, membră a Ligii Scriitorilor-filiala Mureş şi-a găsit în sfârşit modalitatea prin care să-şi nemurească...
Viena
Mircea Dorin Istrate
Preşedintele Ligii Scriitorilor – Filiala Mureş

scurtă prezentare

      Harnica, talentata şi atât de activa noastră poetă, scriitoare, publicistă, LILIANA MOLDOVAN, membră a Ligii Scriitorilor-filiala Mureş şi-a găsit în sfârşit modalitatea prin care să-şi nemurească numele în inimile noastre, a cititorilor de carte, ca şi a acelora care scriind suntem în slujba cuvântului cel frumos, alinător, vindecător, înălţător, purtător de fior şi-nfiorare, menit a ne face cunoscute sentimente, întâmplările vieţii, trăirile, oamenii cu care venim în contact, faptele acestora şi câte şi mai câte altele care ne umplu fiecare clipă a trecătoarei noastre vieţi.

   Aşadar, scrisul este mai nou modalitatea prin care Liliana Moldovan ne adună la lansarea cărţilor sale, pentru a ne da stropi de apă vie din fântâna sufletului său, spre a ne înfrăţi cu ea în gândire şi simţire, spre a ne arăta cum se înalţă şi se măreţeşte omul când scrie versuri, proză, reportaje, etc., când vorbeşte despre sine ori despre alţii.

    Aşa face şi de această dată când îşi lansează cea mai recentă carte a domniei sale intitulată ,,Reportajele BUCURIEI” şi dacă bine observaţi dumneavoastră, cuvântul BUCURIEI este scris mai mare, mai îngroşat, tocmai pentru că , fără să vrea poate, ea a vrut  să sublinieze  sentimentul cu care a scris această carte. În cuprinsul ei sunt prezentaţi oameni deosebiţi, minunaţi, unii chiar foarte talentaţi în divrse domenii, oameni ca noi, singura deosebire, vizibilă fiind aceea că au un handicap oarecare. Dar acest handicap  îi face mai deosebiţi decât noi pentru că ei sunt mai hotărâţi, mai motivaţi, cu o mai mare dorinţă de a ne demonstră că pot  învinge greutăţile vieţii, aşa că, în final, aceştia devin cu toţii nişte adevăraţi ÎNVINGĂTORI, cum însăşi autoarea mărturiseşte.

   În cele peste 220 de pagini ale cărţii sale sunt prezentaţi oameni şi fapte, oameni cu pasiunile lor, oameni cu har şi dar, oameni trecuţi prin întâmplări mai aparte,toţi cu dizabilităţi, dar pentru care acest inconvenient nu-i incomodează, nu-i stânjenesc, nu-i coboară, ci dimpotrivă îi înalţă în faţa celorlalţi.

    Aşa vom face cunoştinţă în această carte cu Dana Camelia Dascălu, o fiinţă deosebită care, deşi ţintuită într-un scaun cu rotile, talentul său poetic o înalţă, o lasă să zboare oricând până departe spre nemărginimea lumii;

   Cu  Sorin Georgian Ionescu, pe care problemele de sănătate nu l-au împiedicat să sară cu paraşuta, să picteze, să scrie poezie, să fie unul din cei mai fervenţi susţinători ai cauzei celor cu handicap în forurile naţionale şi internaţionale, să conceapă proiecte deosebite pentru aceşti oameni;

   Pe profesorul Modest Amariei, nevăzător din naştere, el fiind unul dintre cei mai străluciţi profesori ai Şcolii de Nevăzători din Târgul Frumos, pregătind  pentru viaţă, prin exemplul personal, vreme de peste trei decenii, generaţii întregi de elevi cu handicapul vederii. După pensionare domnia sa, împreună cu alţi colegi cu acelaşi handicap,  au pus bazele primei Biblioteci Naţionale  audio-digitale din Romania;

   Pe Roxana Dobrică. Această tânără pe când se afla în Italia într-o excursie, a suferit un grav accident în urma căruia a rămas paralizată. Cu o voinţă de nedescris ea a învăţat, a participat şi a câştigat mai multe concursuri de handybike în prezent pregătindu-se pentru  Olimpiada Paralimpicilor de la Tokio.

   Pe profesorul Vasile Adamescu, surdo-mut şi nevăzător de la vârsta de 2 ani,  care reuşeşte cu greu să înveţe să rostească la început doar câteva cuvinte dar termină Facultatea de Psiho-Pedagogie din Cluj Napoca şi devine profesor la Şcoala de Nevăzători din aceeaşi localitate. După treizeci de ani de muncă, în anul 2013,  este răsplătit pentru munca sa, de către preşedintele României cu Ordinul Naţional ,,Pentru Merit în grad de Cavaler”. Mai apoi, acest nevăzător îşi deschide o expoziţie de sculptură, prin modelaj, la Muzeul Satului din Sibiu, cu 100 de exponate foarte apreciate de vizitatori. Incredibil de ce e în stare fiinţa umană.

    Cartea continuă cu alte şi alte exemple de oameni cu nevoi speciale, dar toţi cu realizări remarcabile, pe care autoarea i-a cunoscut, i-a simţit, i-a intervievat, despre care a scris mai apoi cu respect şi cu mare drag pentru a ne arăta nouă, tuturor, că voinţa omului poate face minuni, ne  poate transforma, ne dă curaj, aripi, dorinţă de a face lucruri imposibile la prima vedere.

  Citind această minunată carte simţi imediat talentul, harul, darul doamnei Liliana Moldovan, care ne vorbeşte parcă cu sufletul pentru sufletul nostru, care n-i se confesează ca la nişte prieteni de o viaţă, dorind să îi înţelegem personajele, să le apreciem la justa lor valoare, nu compătimindu-le, nu jelindu-le, ci admirându-le perseverenţa, voinţa, dorinţa de a-şi ignora handicapul şi a fi consideraţi asemenea nouă, cei din jurul lor.

     Mulţumim autoarei pentru lecţia moralizatoare pe care ne-o dă prin intermediul aceste minunate cărţi, atenţionându-ne să dăm mai multă atenţie acestei categorii de persoane, să fim mai aproape de ei şi de nevoile lor, să facem acele gesturi umane pentru ei care să ne înalţe sufleteşte, care să ne înnobileze  mai apoi, care să ne măreţească ca fiinţe umane, fiinţe care pentru înălţarea spirituală să nu uite porunca biblică ce ar vrea să spună ,,iubeşte-ţi aproapele, ori care ar fi el, ca împreună cu el să schimbaţi lumea”. Şi cu siguranţă că nimeni nu-i cunoaşte mai bine pe aceşti oameni despre care scrie cu atâta respect, ca domnia sa.

     Observăm mai nou cum Liliana Moldovan se apropie din ce în ce mai mult de acei oameni deosebiţi, care, învingându-şi propriile limite au ceva cu adevărat de spus, spre a-i cunoaşte şi a-i aprecia. De astfel de scrieri este nevoie mereu şi mereu, pentru a ne mobiliza spiritul, pentru a ne umaniza mai mult în această lume tot mai abrutizată, tot mai rece, tot mai mincinoasă, care dezbină în loc să unească, care stârneşte ura în loc să cultive iubirea, pentru a putea mişca lumea spre a mai face un pas înainte.

Liliana Moldovan

      Liliana Moldovan are deja o  cadenţă a cărţilor editate, pe care dorim să o păstreze şi în viitor, a prins gustul scrisului, are mai multe proiecte începute în domeniu, scrie bine, frumos, cu suflet, cu trăire, are har, dar, are viitor în literatura română. Să-i fie clipa vieţii mereu ca cea de azi, senină şi frumoasă, împlinită şi cu mulţumire de sine. Din partea noastră are toată stima şi respectul pentru tot ce face.

Mircea Dorin Istrate,

Preşedintele Ligii Scriitorilor – Filiala Mureş

Cartea ”REPORTAJELE BUCURIEI” poate fi comandată AICI.

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole