Rezolutii in business: Companiile din Romania vor accelera angajarile in 2020

Companiile din Romania au printre prioritati in 2020 sa isi creasca numarul de angajati. Potrivit celui mai recent Barometru de HR realizat de PwC Romania, 54% dintre firmele romanesti...
Viena

Companiile din Romania au printre prioritati in 2020 sa isi creasca numarul de angajati. Potrivit celui mai recent Barometru de HR realizat de PwC Romania, 54% dintre firmele romanesti vor sa isi majoreze volumul de angajati, in medie, cu 11% in 2020.

Anul 2020 vine cu planuri mari pentru companiile din Romania. Majoritatea antreprenorilor de la noi au de gand sa angajeze cu aproximativ 11% mai multi oameni anul viitor, arata Barometrul de HR realizat de PwC Romania.

 Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania, atrage atentia asupra faptului ca Romania are un deficit de 1 milion de angajati. Practic, companiile care activeaza pe piata autohtona se confrunta cu o criza a fortei de munca, ce, daca nu va fi stopata, nu doar ca va impiedica afacerile sa se dezvolte, dar va afecta intreaga economie. Acesta subliniaza faptul ca e nevoie de politici guvernamentale care sa stimuleze angajarile, dar si de programe care sa educe si sa dezvolte competentele angajatilor, in special pe cele digitale. ”Estimarile noastre arata ca Romania are nevoie de inca un milion de angajati, in urmatorii cinci ani, pentru a obtine o crestere economica medie de 3,5% anual. Asa cum stim, in ultimii ani, forta de munca a devenit mai greu de gasit, existand riscul de a limita acest potentialul de dezvoltare a economiei. Din acest motiv, atat guvernul, cat si companiile ar trebui sa se implice in programe de educatie care sa dezvolte competentele angajatilor, in special pe cele digitale, tot mai solicitate de angajatori pe masura ce noile tehnologii sunt adoptate pe scara larga”, declara  Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.

Anul 2020 vine cu provocari majore pentru companiile din Romania, atrage atentia oficialul PwC Romania. “Principalele provocari la care se asteapta departamentele de resurse umane in 2020 vor fi fluctuatia de personal si angajamentul redus, cresterea costurilor salariale, impactul digitalizarii asupra fortei de munca si deficitul de forta de munca. Utilizarea noilor tehnologii si automatizarea inseamna competente si pozitii noi, fapt care incepe sa se reflecte in organigramele angajatorilor din Romania. Spre exemplu, majoritatea posturilor nou aparute in anul 2019 se afla in zona de digital si social media”, spune Oana Munteanu, Senior Manager People&Organisation, PwC Romania. Majoritatea companiilor vor sa isi mareasca volumul de angajati in 2020.  De asemenea, majoritatea respondentilor acestui studiu se declara apti sa faca fata crizei fortei de munca, dar si costurilor salariale pe care le implica cresterea volumului de angajati. Analizand dorinta firmelor de a face angajari sustantiale in 2020, observam ca firmele de sectorul IT&C vor avea cea mai mare putere de angajare in 2020, dar si cea mai mare nevoie de personal. Aproximativ 91% dintre aceste firme isi vor creste numarul de angajati de anul viitor, in medie, cu 20%. Sectorul  IT&C este urmat de cel industrial si de cel auto. Aici, peste 70% dintre firme au de gand sa isi majoreze numarul de salariati, cu aproximativ 6,2%.  Un alt sector in care se vor face angajari substantiale este cel de retail. In retail, numarul persoanelor angajate va creste cu 6,4% in 2020. De asemenea, 40% dintre companiile  din sectorul de servicii financiare si 30% dintre firmele din farma au spus ca vor avea nevoie de mai multa forta de munca anul viitor si vor angaja mai multi oameni.

de Magda FloreaSenior Editor Manager.ro

Viena
Categorii
BusinessRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole