Români din Ucraina, împiedicați să sărbătorească Ziua Limbii Române

Asociaţia Naţional-Culturală „BASARABIA” a românilor din regiunea Odesa, Ucraina, a anunţat că li s-a interzis organizarea evenimentului cultural prilejuit cu ocazia Zilei Limbii Române. Autoritățile ucrainene au pus piedici...
Viena

Asociaţia Naţional-Culturală „BASARABIA” a românilor din regiunea Odesa, Ucraina, a anunţat că li s-a interzis organizarea evenimentului cultural prilejuit cu ocazia Zilei Limbii Române.
Autoritățile ucrainene au pus piedici la desfășurarea evenimentului  dedicat Zilei Limbii Române, care fusese  programat pentru ziua de miercuri, 31 august, în incinta Palatului Culturii „Taras Şevcenko” din Ismail.

Decizia a fost motivată de necesitatea efectuării unor lucrări de renovare a sălii de spectacole, relatează BucPress.eu. Anunţul a fost făcut de primăria oraşului Ismail, unde primar este Andrei Abramcenko.

În aceste condiţii, cel mai probabil, spectacolul va fi susţinut într-unul din casele de cultură din satele cu populaţie majoritară românească din sudul Basarabiei: raioanele Reni, Ismail sau Chilia.

Anularea spectacolului româneasc este a doua în ultimele trei luni în regiunea Odesa. Anterior, guvernul de la Kiev a mai interzis manifestările culturale de la începutul acestei veri, între 19 — 20 iunie 2016.

Anterior, autoritățile ucrainene au mai împiedicat de trei ori consecutiv desfășurarea concertului omagial dedicat compozitorului Gavriil Muzicescu, originar din Ismail. Toate refuzurile menţionate sunt semnate de actualul primar al oraşului Ismail.

De reținut faptul că limba română este limbă maternă pentru cei 500 de mii de etnici români din Ucraina.

Ioan POPESCU

Viena
Categorii
Ucraina
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole