Românii din comunitățile istorice din Serbia și Ucraina au sărbătorit Ziua Națională a României

„Ziua Națională a României“ a fost marcată de Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Țării și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni atât în diapora, cât...
Timoc -Serbia
Viena

„Ziua Națională a României a fost marcată de Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Țării și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni atât în diapora, cât și în comunitățile istorice românești din afara granițelor țării.

Peste 170 de delegați veniți din toate zonele Timocului sârbesc au adoptat la Lacul Borului Declarația Congresului Românilor din Serbia.

În data de 3 decembrie, cu înalta binecuvântare a Episcopului Daniel, Episcop al Episcopiei Dacia Felix a Românilor din Serbia, cu prilejul Zilei Naționale a României, în prezența delegaților și a numeroșilor invitați din Serbia, România și Bulgaria, la Lacul Borului s-au desfășurat lucrările Congresului Românilor din Serbia care a reunit cele mai importante și reprezentative organizații ale românilor/vlahilor din Timoc.

“Permiteți-mi să vă transmit sincere aprecieri pentru demersurile permanente de consolidare a comunității românești din Serbia, reiterând, totodată, faptul că astfel de evenimente întăresc ideea existenței unei singure națiuni, unită de o legătură de conștiință, sufletească și spirituală lipsită de granițe. “ a transmis Vice Prim-ministrul Vasile Dîncu.

În cadrul recepției oferite cu prilejul Zilei Naționale a României și a Congresului Românilor din Serbia, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni a oferit diplome de excelență preoților și profesorilor care predau cursuri de limbă, cultură, istorie, spiritualitate și civilizație românească copiilor români/vlahi din Timoc. Sărbătoarea a continuat în comunitatea românească din Serbia printr-un concert de muzică populară și dansuri populare românești susținut de artiști locali din regiune.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Culturală a Românilor/Vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum“ și Protopopiatului Daciei Ripensis din Serbia de Răsărit. 

La Ismail, pe 3 și 4 decembrie 2016 peste 40 de profesori care predau în limba română în Sudul Basarabiei (Regiunea Odesa – Ucraina) au fost prezenți la cursurile susținute de lectori de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați.

Cea de a doua zi s-a încheiat cu un concert susținut de ansamblul “Dor Basarabean” din Utkonosovka.

Partener: Asociația Național-Culturală a Românilor din Regiunea Odesa “Basarabia”.

 
Departamentul de Comunicare
Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru Românii de Pretutindeni,
Ministerul Afacerilor Externe
Telefon  004 021 310 26 98,
Fax      004 021 310 15 36
Email comunicare@ieh.ro si office@ieh.ro
www.ieh.ro

 

 

Viena
Categorii
Uncategorized
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole