Românii din Timoc: Vă rog, luaţi-i acasă pe diplomaţii romani! Au făcut mult rău nouă şi României

Reprezentanţii românilor din Valea Timocului, Serbia, au criticat luni seară, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, faptul că statul român nu sprijină această comunitate, care nu are...
Viena

Reprezentanţii românilor din Valea Timocului, Serbia, au criticat luni seară, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, faptul că statul român nu sprijină această comunitate, care nu are şcoli, biserici sau mass media în limba romana, şi au susţinut că diplomaţii romani din Serbia creează doar probleme celor pe care ar trebui să-i sprijine, potrivit Agerpres.
Vicepreşedintele Asociaţiei pentru Cultura Românilor/Vlahilor din Serbia-Ariadne Filum, Predrag Balașevici, a vorbit despre faptul că românii din din Valea Timocului (Serbia) nu au şcoli, biserici sau mass media în limba romana, nefiind ,,niciodată,, susţinuţi de statul român, iar diplomaţii români din Serbia le fac ‘mari probleme’.
‘Eu de doi ani de zile atrag atenţia asupra acestor diplomaţi, care ne-au făcut mari probleme şi am încercat prin vocea noastră de acolo şi prin apelul nostru să-i luaţi acasă. Vă rog, luaţi-i acasă din Serbia, pentru că aceşti oameni ne-au făcut mult rău nouă şi au făcut mult rău şi României pentru că vin şi vorbesc împotriva Bisericii Ortodoxe Romane, împotriva părintelui Boian Alexandrovici, care a făcut mari sacrificii ca să se ţină slujbă în romana în Timoc (…) Aceşti oameni nu mai trebuie să fie la posturile la care sunt acolo’, a afirmat Pedrag Balasevici.
Acesta a spus că s-a ajuns la situaţia în care românii din Valea Timocului şi-au pierdut speranţa că situaţia lor se poate îmbunătăţi, întrucât toţi oficialii romani care i-au vizitat, ‘presedinti, premieri şi miniştri, au venit cu mari promisiuni, dar nu s-a făcut nimic’.
‘Noi suntem astăzi singuri lăsaţi, suntem lăsaţi de România. Noi nu mai speram nimic. Noi am venit astăzi aici să vă spunem cum sunt lucrurile, dar sincer să vă spun eu nu mai sper nimic. Nu mai aştept nimic din partea României. (…) Timpul trece foarte repede. Noi, romanii, fără şcoli în Timoc, fără Biserică Ortodoxă Romana, noi nu putem să rezistăm să ne păstrăm limba, cultură, identitatea noastră de acolo. Cum am reuşit să o păstrăm sute de ani, asta este un miracol şi este poate ciudat pentru unii. Dar astăzi, în globalizarea asta în care suntem, în era limbii engleze, având în vedere că tinerii pleacă din Serbia, unde se trăieşte foarte greu, există un foarte mare pericol şi poate nu atât de curând, dar într-o perioadă mai lungă nu ştiu dacă o să mai vorbim despre românii din Timoc’, a mai spus reprezentantul romanilor din Valea Timocului.
El a mai adăugat că de mulţi ani organizaţiile nonguvernamentale din Serbia de răsărit nu sunt finanţate de statul român, fiind preferate ‘organizatii controlate de Securitatea sarba’.
‘Sunt finanţate organizaţii care sunt făcute de Securitatea sarba. Sunt sprijinite asociaţii cu bani grei din România, din bugetul României, care nu dau rezultate şi chiar dimpotrivă aceste organizaţii sunt controlate de securitatea sarba’, a susţinut Predrag Balasevici.
Acesta a mai spus că autorităţile statului român ar fi putut să condiţioneze sprijinirea aderării Serbiei la Uniunea Europena de respectarea drepturilor romanilor din Valea Timocului, dar acest lucru nu se întâmplă.
‘Eu nu am văzut nici un demnitar roman să vorbească ceva despre drepturile romanilor din Serbia şi să spună noi nu putem să fim de acord să se deschidă capitolele 23, 24 (nr: de aderare la UE), unde este vorba despre justiţie şi drepturile omului şi ale minorităţilor, până nu vedem concret ca Serbia îşi schimbă poziţia şi atitudinea faţă de romanii, de vlahii din Timoc. Eu nu am văzut asta. Am văzut doar că România este de acord, cum este de acord de fiecare dată în sprijinirea Serbiei în drumul ei spre UE. Da, noi românii din Serbia dorim ca Serbia sa intră în UE, dar dorim să intrăm şi noi cu drepturile noastre elementare, să avem scoala în limba romana, să avem slujbă în limba romană şi să avem mass-media’, a mai spus Predrag Balasevici.
Potrivit datelor furnizate de asociaţiile româneşti din Timoc, im zona trăiesc aproximativ 300.000 de romani/vlahi, care nu au şcoli şi presa în limba romană şi nu au dreptul de a-şi construi biserici.

de I.B.     HotNews.ro

Viena
Categorii
Noutăți
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole