Rușine, Jandarmeria Română

  Ieri seară am protestat la Cluj alături de alți aproape 20.000 de oameni. Am străbătut străzile orașului în marș, printre oameni îndârjiți și sunet de tobe. S-a scandat...
Viena

 

Ieri seară am protestat la Cluj alături de alți aproape 20.000 de oameni. Am străbătut străzile orașului în marș, printre oameni îndârjiți și sunet de tobe. S-a scandat “vrem justiție, nu corupție”, iar după 5 ore de oboseală ne-am privit unii în ochii altora și ne-am promis că vom reveni.

Am ajuns acasă aproape de miezul nopții. Feed-ul meu de Facebook era plin de gaze lacrimogene, spray de piper, îmbrânceli, lovituri și arestări abuzive. Jandarmeria Română intervenise brutal la București abuzând protestatarii pașnici. Euforia protestului s-a preschimbat în uimire și dezgust.

Jandarmeria Română nu a are nicio scuză. Aseară, la protestul din București, au ales să apere liniștea politicienilor corupți. Și-au abandonat misiunea de a proteja cetățenii.

În astfel de momente, nu vom putea și nu trebuie să răspundem cu violență. Oricât de tare ne-ar fierbe sângele, pe drept cuvânt, violenţa nu trebuie să plece de la noi. Dar nu putem nici să ne închidem în casă. Nici să renunțăm la libertate, în fața corupției!

Avem o armă mai usturătoare ca o mână ridicată: rușinarea publică. Oamenii de bine ai acestei țări trebuie să știe că Jandarmeria apără un stat opresiv și corupt. Că nu au nicio scuză dincolo de obediența rușinoasă față de un superior care lovește cu putere în democrație.

Am rezervat o machetă cu mesajul “Rușine, Jandarmeria Româmă!” în Gazeta Sporturilor pentru mâine, adică vineri. Suntem în plin campionat mondial de fotbal și zeci de mii de români răsfoiesc acest ziar. Imaginează-ți că fiecare dintre ei va citi mesajul nostru și va vorbi despre abuzurile jandarmeriei prietenilor în continuarea discuțiilor despre fotbal.

Nu prea avem cu ce plăti această machetă și promovarea în online, dar speranța mea e că după ce citești acest email vei sări peste o înghețată și vei contribui și tu. Donezi să-i rușinăm public, acum, când o țară întreagă îi privește?

Contribui cu 10 lei

Contribui cu 15 lei

Contribui cu 25 lei

Contribui cu o altă sumă

Rezistența e vie,

Tudor

PS1: Noi nu suntem împotriva Jandarmeriei, suntem împotriva violenței. Am cunoscut și jandarmi cumpătați care ne-au însoțit cu un aer complice în marșuri. Însă atunci când o instituție precum Jandarmeria abdică de la rolul pe care-l are, rușinea se răsfrânge din păcate asupra tuturor celor care îi poartă însemnele. Donezi și tu pentru macheta din Gazeta Sporturilor?

PS2: După seara de ieri când Mihai Șora a fost îmbrâncit de jandarmi, acesta a publicat următorul mesaj pe care îl redăm și noi aici: Dacă un jandarm îmi spune „Mișcă-te mai încolo, moșule!“, nu mă supăr: pot înțelege că Jandarmeria română vrea să „elibereze“ cutare metru pătrat din Piața Victoriei; nu e cea mai fericită formulă de adresare, dar treacă! (am auzit atâtea, într-o viață de om). Însă când 10-15 băieți (musculoși, bine hrăniți și echipați) mă turtesc în pătrățelul meu, ceva îmi spune că Jandarmeria română este, în clipa de față, altceva decât ar trebui să fie. Ne așteaptă zile grele, dragi prieteni. Un lucru am înțeles aseară: cu cât suntem mai mulți, cu atât devin mai agresivi. LE ESTE FRICĂ DE NOI. 

Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole