Să dăm vieții cât mai mulți ani!

În prima zi a lui octombrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI, cunoscut în popor și ca Pocroave, un praznic cu adânci semnificații în viața creștinilor. Este un moment...
Viena

În prima zi a lui octombrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI, cunoscut în popor și ca Pocroave, un praznic cu adânci semnificații în viața creștinilor. Este un moment în care rugăciunile de ajutor și ocrotire la Maica Domnului fac minuni. Acoperamântul Maicii Domnului îi ține sub protecția lui pe toti creștinii care vor să fie feriți de încercări și de suferințe. Cu această sărbătoare se încheie, practice, cele două luni ale anului, august si septembrie, în care este cinstită în mod deosebit Maica Domnului. Anul bisericesc este diferit de anul civil, el începând la 1 septembrie si încheindu-se la 31 august. De aceea, sărbătorile cele mai importante ale începutului si sfârsitului de an bisericesc sunt închinate Maicii Domnului, pentru cã ea este „începutul mântuirii oamenilor”. În constiinta oamenilor s-a fãcut asociatia între acoperirea pãmântului cu brumã si acoperirea capului fetelor mari îmbroboditul cu basma la nuntã, ca semn al trecerii la statutul de femeie mãritatã.
Și în tradițiile populare denumirea coincide, deoarece, conform obiceiurilor din străbuni, prima zi a lui Brumărel îi este dedicată Sfântului Pocroavă. Acesta este vestitorul iernii, cel ce acoperă ogoarele cu zăpadă. Tot despre protecție este vorba și în tradiția religioasă a sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului. Lipovenii și ucrainienii îi spun Pocrova, pentru că, în limba slavă, „pokrov” se traduce prin „acoperământ”. În esență, sărbătoarea are o mare însemnătate, căci se referă la bunătatea și la puterea Sfintei Fecioare. Se spune că, pe vremea împăratului Leon cel Înţelept, la Constantinopol, după o noapte întreagă de priveghere, înspre zorii zilei de duminică, mulțimea de credincioși care se rugau în biserica Vlaherna, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a avut parte de o minune.
Mai există însă și un obicei apărut în lume de peste un sfert veac: sărbătorirea, la 1 octombrie, a oamenilor vârstnici sau în etate. Undeva am citit că pensionarii pot fi numiți chiar o “Bancă a amintirilor”, care niciodată nu dă faliment! În România, conform statisticilor, există, la ora actuală, peste 5,3 milioane de persoane care sunt domiciliate pe strada “Bătrâneții”, o stradă plină de istorie, amintiri, regrete…
Ei bine, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Ploiești (președinte Ștefan Pascu) a descoperit peste 30 de membri fericiți ai CARP din județul Prahova care au împlinit 50 de ani de căsătorie, dar și 7 persoane singure, cu vârste cuprinse între 90 și 102 ani! Cu toții invitați la sediul CARP din Ploiești, pentru a fi sărbătoriți și premiați. Dintre aceștia, vom menționa doar numele ultimilor: Petre Iancu, Poenarii Burchi- 90 de ani, Floarea Mhai, sat Brazii de Jos, Maria Aretina Răsăneanu, Ploiești, Antoaneta Starețu, Ploiești, Niculina Ion, Poenarii Burchi – toți 92 de ani, Maria Dumitrescu, Ploiești – 94 de ani și Ana Ungureanu, din Urlați, 102 ani! (în foto).
În aplauzele celor prezenți la acest eveniment, toți sărbătoriții au primit felicitări, președintele Ștefan Pascu urându-le sănătate și câți mai mulți ani de viață, precum și câte o Diplomă, un buchet de flori și un plic cu 200 de lei.
Ca în fiecare an, și acum CARP a organizat, cu acest prilej sărbătoresc, un scurt spectacol artistic, invitatul de onoare fiind renumitul solist de muzică populară Ionuț Sidău, ploieștean de origine, dar „evadat” în Maramureș, stabilindu-se în localitatea Botiza, unde s-a îndrăgostit de folclorul local, Ionuț și formația sa Veselia fiind renumită nu numai în Ardeal, ci și în întreaga țară. La încheierea microrecitalulului său, Ionuț Sidău i-a invitat pe ploieșteni la Pensiunea turistică „Veselia la Români”, din Botiza.
In continuare, Iulia Nicolae, elevă cls a X-a la Colegiul Național Carmen Sylva Ploiești, ne-a incântat cu înterpretarea unor melodii populare și ușoară.
O prezență inedită la sărbătoarea pensionarilor prahoveni a constituit-o doi invitați de onoare: Constantin Spurcaciu- directorul Centrului cultural „Aurel Stroe” Bușteni, și Viorica Oprea- președintele Centrului Cultural European „Dacia” din Chișinău. Tânăra și distinsa oaspete venită de peste Prut a impresionat prin mesajul său cald de dragoste și dor de Țară, visul său find Reîntregirea: „Vom fi iarăși ce-am fost și mai mult decât atât!”. A recitat din versurile lui Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi și a cântat imnul țării Limba noastră (Limba română), pe versuri de Alexei Mateevici, dar și alte melodii de suflet din tezaurul românesc și internațional. Sala a răsplătit-o cu aplauze pe Viorica Oprea, care a adresat pensionarilor prahoveni, tuturor românilor: „Veniți,fraților, și în Moldova de peste Prut, acolo veți fi primiți cu ospitalitatea binecunoscută a moldovenilor. Avem peisaje și locuri istorice unice în întreg spațiul românesc . Vă așteptăm cu drag!”
Invitația a fost primită cu aplauze, ea fiind deja înscrisă pe agenda excursiilor organizate in primăvara anului viitor.

Ioan POPESCU

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole