Salariile se vor calcula după noi reguli, în funcție de studii

38 de deputati ( PSD, PNL, USR, ALDE si UDMR) au depus la Senat un proiect de act normativ care prevede modificarea formulei de calcul a salariilor. Proiectul „pentru...
Viena

38 de deputati ( PSD, PNL, USR, ALDE si UDMR) au depus la Senat un proiect de act normativ care prevede modificarea formulei de calcul a salariilor.

Proiectul „pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia nationala” a fost depus saptamana trecuta la Senat. Pentru a intra in vigoare, trebuie sa fie adoptat de Camera Deputatilor, for decizional, promulgat de Klaus Iohannis si publicat in Monitorul Oficial.  

Din textul acestui proiect reiese ca angajatorii vor trebui sa tina cont de studiile pe care le are angajatul atunci cand vor negocia salariul, fiindca acesta se va calcula in functie de anumiti coeficienti de raportare la salariul minim, pe 11 categorii de pregatire si studii.  

„In vederea asigurarii echilibrarii sistemului de salarizare intre sectorul bugetar si mediul economic concurential, pentru sectoarele pentru care nu au fost incheiate contracte colective de munca aplicabile la nivelul intregului sector de activitate, prin prezenta lege se stabilesc coeficientii minimali de ierarhizare salariala”, se arata in proiect.  

Concret, in proiectul citat sunt reglementate 11 categorii de pregatire, de la muncitori necalificati, al caror salariu este cel minim, pana la absolventii de studii superioare de lunga durata cu doctorat in domeniul activitatii desfasurate, ale caror venituri trebuie asigurate prin multiplicarea salariul minim cu coeficientul de 2,8.

Daca facem un calcul, tinad cont de valoarea salariului mimin brut din prezent, un muncitor necalificat va castiga 2080 de lei. Muncitorii calificati sau absolventii de liceu sau scoala profesionala ar ajunge la 2500 de lei. Cel putin dublu, adica 5200 de lei ar fi salariul brut pentru angajatii cu studii superioare.  

In expunerea de motive semnata de cei 38 de deputati, se arata ca prin acest proiect se doreste reglarea inechitatilor dintre sectorul bugetar si mediul economic concurential.   

In ultimii ani, salariile bugetarilor le depasesc chiar si de cateva ori pe cele din mediul privat. Analistii economici spun ca acest lucru nu ar fi neaparat o problema, daca munca la stat ar fi caracterizata de productivitate si competitivitate, lucru care nu se intampla, spun multi experti.  

De asemenea, Romania se afla in topul tarilor UE cu cele mai mari cheltuieli bugetare, unele institutii sunt supradimensionate, iar aparatul bugetar este mult prea numeros si costitor in raport cu PIB-ul Romaniei.   Nu in ultimul rand, faptul ca unii functionari de la stat primesc mai multi bani decat angajatii sistemului privat, desi au aceleasi studii si aceleasi activitati in fisa postului, au starnit nemultumirea in sistemul privat.   Majoritatea oamenilor vor echitate, ca oamenii cu aceeasi pregatire profesionala, indiferent ca lucreaza la stat sau la privat, sa se bucure de aceleasi beneficii financiare sau chiar sa fie platiti in functie de performante.  

Astfel, ar disparea discriminarile din piata muncii, iar statul ar economisi multi bani la buget, reducand cheltuielile ineficiente.

Mai Mult AICI.

Sursa: https://www.manager.ro

Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole