Salonul de Primăvară al Artei Naive

Salonul de Primăvară al Artei Naive Pictorița Valeria Tofan, membră AFU, a primit “Premiu George Apostu” În perioada 31 martrie – 23 aprilie 2017, Muzeul de Artă Contemporană “George...
Viena
Salonul de Primăvară al Artei Naive

Pictorița Valeria Tofan, membră AFU, a primit “Premiu George Apostu”

În perioada 31 martrie – 23 aprilie 2017, Muzeul de Artă Contemporană “George Apostu”, din Bacău, găzduiește cea de-a XXVI-a ediție a „Salonului de Primăvară al Artei Naive”. Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău și Centrul de Cultură „George „Apostu”. La ediția din acest an participă peste 100 de lucrări de pictură și sculptură semnate de creatori ai artei naive din Bacău, București, Galați, Prahova, Timiș și Caraș Severin.

“Artistul naiv se comunică, fără prejudecăți de limbaj pe sine, mai exact, realul pe care îl ia în posesie. Nu folosește în discursul său un anumit cod, ci se dezvăluie instantaneu într-o imagine totală, care ia de fiecare dată totul de la capăt. Este rodul unei viziuni personale, asemenea creatorului autentic, inventatorilor de limbaj și care se închide în unicitatea sa, făcând imposibil epigonismul.”. Victor Ernest Masek, estetician și critic de teatru,   fost director la "Nottara" și director al Centrului Cultural Român de la Viena  (1937-2002).

Un juriu alcătuit din personalități apreciate în domeniul artei frumoase a premiat cele mai bune lucrări. Juriu a fost prezidat de artistul plastic prof dr Liviu Nedelcu, manager al Centrului Judeţean al Promovării Culturii Tradiţionale Vrancea.

Poate nu este lipsit de importanță să menționăm că Marele Premiu “ George Apostu” i-a fost acordat pictoriței bucureștene Valeria Tofan, membră a Uniunii Artiștilor Plastici, membră a Asociației Femeilor Universitare din România, 20 de expoziții personale în șară și în străinătate, membră de onoare a Muzeului de Artă Spontantă din Bruxelles, zeci de colaborari cu galerii de artă din străinătate. De premiile Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale s-au bucurat Adriean Donisan, Maria Margoş (Bacău), Gheorghe Ciobanu (Iaşi), Ioana Gheorghiu (Galaţi) Cu aceat prilej,  au fost expuse și lucrări pe tema „Albastru, ” realizate de membrii Centrului de Zi „Clubul Pensionarilor 60+”, precum şi de elevi participanţi la atelierele practice organizate de Centrul de Cultură „George Apostu”, în cadrul proiectului european Erasmus + „Drumul culorii albastru în Europa”. Icoane pe sticlă, semne de carte cusute cu motive tradiţionale sau cărţi poştale sunt lucrările cu care s-au prezentat participanții la categoria « Albastru”. Programul cultural pentru anul 2017 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „ImagiNaţie – energia culturii”.

Elena Chitiță/ UZPR

 

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole