SC Emiliana West Rom SRL a câștigat procesul cu NIS Petrol

În anul 2014, NIS Petrol a început prospectarea geofizică 3D pentru petrol și gaze naturale în mai multe zone din județul Timiș din aria localităților Cenad, Dudeștii Vechi, Valcani,...
Viena

În anul 2014, NIS Petrol a început prospectarea geofizică 3D pentru petrol și gaze naturale în mai multe zone din județul Timiș din aria localităților Cenad, Dudeștii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comloșul Mare, Gottlob și Sânnicolau Mare.

Reprezentanții NIS Petrol anunțau atunci, prospectarea fără explozibil, folosindu-se vibrarea controlată produsă de un sistem hidraulic. Pe altă parte, reprezentanţii Nis Petrol susţin că pe ei nu îi interesează gazele de şist şi, prin urmare, nu vor aplica metoda fracturării hidraulice. Cu autorizaţie de la Guvernul României (care le-a fost expirată în 2015, luna noiembrie) pentru a face aceste prospecţiuni ofereau suma de 100 lei despăgubire pentru fiecare hectar unde vor avea loc cercetările, iar dacă vor fi găsite gaze şi petrol despăgubirea va fi mult mai mare, fiindcă atunci vor fi introduse sondele în numar de 6. Aşadar războiul dintre cele două părţi este foarte dur. Fermierii ameninţaţi că, dacă nu vor permite să intre utilajele pe pământul lor, Nis Petrol îi va da în judecată şi le va cere despăgubire de 1.170 euro/ora, fiindcă orice zi pierdută le aduce mari prejudicii financiare. Dacă fermele mari se mai pot apăra, fiindcă îşi pot angaja avocaţi bine pregătiţi, cei mici tac şi înghit. Înghit în sec nepuntinciosi fără apărare și privesc cu amărăciune cum le sunt distruse culturile şi nu prea au de făcut nimic, iar suma de 100 lei promisă pentru despăgubire îi nemulţumeşte total. Şi cine ştie dacă o va primi vreodată!!!

SC Emiliana West Rom SRL este singura firmă care în ultimi 3 ani s-a alăturat populaţiei din zonă în lupta împotriva construirii sondelor de exploatare a hidrocarburilor, nepermiţând accesul, contra cost, pe terenurile agricole a firmelor de prospecţiune. ”E o acţiune la care multe alte firme româneşti nu au aderat, dovedind că şi o firmă considerată străină apără interesele comunităţii din care face parte. Grav este atunci când vin străinii să speculeze cu terenurile agricole, adică să le cumpere şi nu să le lucreze, aşteptând o eventuală creştere a valorii acestor pământuri. În ultimi ani, din fericire, nu mai am observat acest fenomen, datorită faptului că preţul terenului nu a mai crescut, ci dimpotrivă a scăzut şi nu mai este aşa atractiv ca investiţie. Dintre o firmă care dezvoltă o afacere durabilă, cum e Emiliana West Rom, din Dudeştii Vechi, şi o firmă care distruge culturile fermierilor cu utilajele, găurind pământul, Guvernul României o avantajează pe cea care distruge, dar acest fapt este foarte grav pentru agricultura românească. Noi am investit zeci de milioane de euro în infrastructură în Timiş şi nu suntem de acord ca cineva să ne distrugă totul. Fiindcă dacă vor găsi gaze şi petrol şi vor băga o sondă, tot pământul va fi distrus. Nu se va mai face agricultură niciodată. Nu se poate ca Guvernul României să avantajeze firmele care vin să distrugă pământul şi culturile fermierilor. Nis Petrol este o firmă privată din Serbia şi scopul lor este să le meargă bine. Conform legii petrolului ei trebuie să obţină aprobare de la proprietar, dar de cele mai multe ori nu se întâmplă aşa. Terenul unde vor să monteze sonda se află într-o zonă foarte aproape de case, la 800 de metri, pe unde nici nu au trecut cu prospecţiunile. Este ceva murdar la mijloc. E periculoasă fiindcă totul e o nebuloasă, dar cu siguranţă va fi afectată apa în zonă. Chiar dacă ar fi o sondă clasică, probleme cu apa oricum sunt în zonă. Nivelul va scădea şi mai mult. Uşor uşor ne îndreptăm către deşertificarea zonei”, spune Sebastiano Stoppa, directorul administrativ al S.C. Emiliana West Rom S.R. L. din Dudeştii Vechi Timiş, care s-a judecat vreme de 2 ani de zile cu Nis Petrol și într-un final a câștigat pe 15 iunie 2016 procesul.

Ceea ce îi înspăimântă pe oameni este faptul că le sunt distruse culturile şi pământurile de utilajele acestor firme. De asemenea, ei se tem că prin metoda fracturării hidraulice şi a prospecţiunilor seismice terenurile vor fi pustiite pentru totdeauna şi nu vor mai putea face agricultură pe pământul lor strămoşesc. Sebastiano Stoppa, directorul administrativ al S.C. Emiliana West Rom SRL din Dudeştii Vechi, Timiş, este foarte revoltat pe firma de prospecţiuni NIS Petrol, care nu numai ca distrug, dar, intră pe pământul oamenilor şi le devastează culturile cu utilajele lor grele şi îi ameninţă pe agricultori cu procese. Argumentul Nis Petrol este, faptul că are acea autorizaţie, un drept de servitute, extrem de controversat, de la Guvernul României să intre pe terenurile oamenilor să facă prospecţiuni, dar problema este că, în acelaşi timp, utilajele au distrus culturile pentru care fermierii muncesc din greu pentru a-şi câştiga existenţa. Agricultorii nu sunt de acord cu asta şi s-a ajuns în procese.

Asta e bataie de joc. Au fost acum doi ani, au zis că fac cercetari si or zis că nu pun sonde. Au stat cuminți o vreme și acum au impresia ca am uitat și ne trezim peste noapte cu foraje. Ce-i mizeria asta? Totul a fost doar o minciună, cine are de câstigat din asta? spune o localnică din Dudestii Vechi.

Cu primarul nu avem ce să vorbim, pentru că el este oricum un om corupt, murdar, mânjit și implicat până în gât în toată povestea asta. El i-a adus, el a fost prieten foarte bun cu conducătorul uneia dintre companii, a vrut să facă treaba asta pe sest și oamenii să se trezească în fața faptului împlinit. Totdeauna s-a mers pe minciună, site-ul primariei este gol, nu are niciun contract, nicio hotărâre de consiliu, oamenii nu pot să afle nimic. Au trecut la etapa a doua, cu sonda, și bănuiesc că nu se vor opri aici, pentru că, dacă au ajuns la etapa de sondare, o să urmeze și ce-i mai rău, să împânzească câmpul de sonde. În teren s-a demonstrat că inclusiv la sondele clasice de petrol și gaze au existat probleme mari, apa a fost infestată cu tot felul de substanțe inclusiv cu arsen. Și, în momentul de față, situația este destul de gravă la noi, la Dudeștii Vechi. Apa în zonă are nivelul de arsen de 5 ori mai ridicat și nu numai. Apa nu este bună nici măcar de făcut baie, dar mai de băut, și foarte mulți oameni o beau. Incidența de cancer la Dudeștii Vechi e atât de mare încât e îngrozitor.  Sunt străzi pe care tot la a doua casă sunt oameni bolnavi de cancer„, spune Ivan Vasilchin din Dudeștii Vechi, care a tras și în trecut semnale de alarmă cu privire la consecințele activităților NIS Petrol în zonă.

Primăria din Dudeștii Vechi a eliberat companiei NIS Petrol, Certificatul de Urbanism în 06.04.2016. Potrivit documentului iscălit de fostul primarul Gheorghe Nacov, forajul pentru petrol și gaze naturale va fi făcut la o adâncime de 2500 m pe un teren extravilan în suprafață de peste 2000 mp pentru care compania a obținut drept de trecere pentru 15 ani. În baza documentului emis de Primăria Dudeștii Vechi, compania NIS Petrol, reprezentată de Ioan Rodina, va putea obține autorizația de la Agenția de Protecția Mediului, respectiv cea de construcție, pentru a se apuca de treabă!!! Nacov, recunoaște că sonda va fi amplasată aproape de Dudeștii Vechi și spune că aceasta se va pune pe un teren pe care nici măcar nu s-au facut prospecțiuni. Mai mult, Gheorghe Nacov susține ca în momentul în care NIS Petrol va veni cu toate avizele i se va elibera și autorizația de constructie. „În momentul de față avem documentația. Noi am eliberat un certificat de urbanism pentru o sonda de explorare. În condițiile în care se vor îndeplini toate condițiile legale, pe care o sa le stabilească organele competente, toate avizele de la Mediu, moment în care noi nici nu am putea să refuzăm așa ceva, pentru că ar constitui abuz în serviciu. Eu am citit contractul lor, ei au obligația să amplaseze niște sonde. Dacă e vorba de gaze de sist, scutiți-mă, nu se pune problema de așa ceva. Nu există legislație, iar sonde de explorare probabil se vor face, în urma prospecțiunilor, dar din cate m-am uitat pe documentație este vorba de o zonă care nici măcar nu a fost prospectată. E la cam un kilometru de sat, n-am măsurat exact zona în care o să fie a declarat fostul primar din Dudeștii Vechi, Gheorghe Nacov.

Clement LUPU

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole