SCRISOARE DESCHISĂ Excelenţei Sale, Domnul Ambasador Emil Hurezeanu Ambasadorul României la Berlin

München 11.06.2019 Situaţia dezastruoasă de la alegerile Europarlamentare din 26 mai 2019 Stimate domnule Ambasador, această scrisoare vine din partea mai multor reprezentanţi ai comunităţilor românilor din Bavaria şi...
Viena

München 11.06.2019

Situaţia dezastruoasă de la alegerile Europarlamentare din 26 mai 2019

Stimate domnule Ambasador,

această scrisoare vine din partea mai multor reprezentanţi ai comunităţilor românilor din Bavaria şi este menită să vă semnaleze situaţia dezastruoasă de la alegerile europarlamentare din 26 Mai de la München.

Între timp, acest lucru vă este foarte cunoscut, situaţia la comisia de vot de la Berlin fiind similară, fapt relatat, de altfel, pe larg şi în mai toată presă, atât germană cât şi română, însă dorim să ne exprimăm şi noi indignarea şi revolta pentru faptul că foarte mulţi cetăţeni români nu au putut să-şi exercite dreptul fundamental la vot. Aceasta se datorează, după părerea noastră, organizării voit defectuoase şi în neconcordanţă cu numărul de cetăţeni români din Bavaria.

Tinem să menţionăm că în Germania trăiesc cca. 700 000 mii de români, mai mult de jumătate din aceştia aflându-se în sudul Germaniei, în landurile Bavaria şi BadenWürttemberg. Astfel, se înţelege de la sine că cele opt secţii de votare pentru landul Bavaria nu au putut face faţă fluxului de votanţi.

Problemele pe care le-am semnalat noi sunt următoarele:

– Procedura de vot a fost extrem de anevoioasă, introducerea datelor personale (CNP, serie şi număr CI, adresă) făcându-se manual în condiţiile în care exista un sistem de operare pe o tableta doar pentru verificarea dacă persoana a mai votat (deci datele erau deja în sistem!);

– Programul de vot nu a fost suficient de lung, iar oprirea bruscă a sistemului SIMPV la ora 21.30 i-a împiedicat să voteze şi pe cei aflaţi în perimetrul consulatului;

– Fluxul de vot nu a putut fi realizat corespunzător datorită spaţiilor strâmte;

– Comisia de vot a lucrat 24 de ore neîntrerupt, fapt nu numai inuman, dar şi ilegal, deci necorespunzător codului muncii (oricare ar fi el, român sau german).

În cele două secţii de la München s-a muncit neîntrerupt, în condiţii neadecvate atât pentru comisia de vot, cât şi pentru alegători şi au reuşit să voteze 3339 de persoane. Nu trebuie sa facem un calcul matematic, ca să ne dăm seama cât de repede au scris oamenii din comisia de vot.

De aceea vă trimitem propunerile noastre în speranţa că le veţi avea în vedere şi, în acelaşi timp, ne oferim să ne implicăm în mai buna desfăşurare a alegerilor prezidenţiale din toamnă, alegeri la care participarea la vot va fi în mod sigur la fel de mare, dacă nu şi mai mare, dacă ne aducem aminte cum a fost la alegerile prezidenţiale din 2014. Propunerile noastre sunt:

– Mărirea numărului secţiilor de vot

– Prelungirea programului de vot – Introducerea votului electronic şi al celui prin corespondenţă

– Închirierea unui spaţiu mai mare la München, pentru ca spaţiul consulatului nu este adecvat, adică destul de încăpător şi suficient de bine aerisit.

– Realizarea unor liste electorale permanente unde cetăţenii români să se poată înscrie în prealabil

– Introducerea turelor pentru comisia de vot, ca să lucreze în schimburi de câte maximum 10 ore (după modelul german)

Vă mulţumim, domnule Ambasador, pentru atenţia acordată şi aşteptăm cu nerăbdare răspunsul dumneavostră.

Cu deosebită consideraţie,

Sevghin Mayr – preşedintă SGRIM e.V. Maria Lie-Steiner – vicepreşedintă SGRIM e.V. Gabriela Marwell – membră în consiliul director SGRIM e.V. / Ro100 München Maxim Corciovă – membru în consiliul director SGRIM e.V. Virgil Petala – membru în consiliul director SGRIM e.V. Zamfira Stoica – membră în consiliul director SGRIM e.V. Dan Ciudin – preşedinte Apoziţia e.V. Carmen Pompey- vicepreşedintă Apoziţia e.V. Cristina Simion –Tiny Griffon Gallery Nürnberg Mircea Teacă – coordonator europarlamentare PLUS Germania Mihai Popa – adjunct coordonator europarlamentare PLUS Germania Vlad Chalapco – USR München Andra-Laura Oancea – USR München ş.a.

Viena
Categorii
DiasporaGermaniaInformații utileRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole