Scrisoarea deschisa a comunitatii de-clic catre Dedeman

Către: Magazinul de bricolaj Dedeman Str. Alexei Tolstoi 8, Bacău 0234-513.330 0234-525.525 În atenția d-lui Pavăl Dragoș și d-lui Pavăl Adrian, administratori și asociați Dedeman Stimați domni, Comunitatea de-clic...
Viena

Către: Magazinul de bricolaj Dedeman
Str. Alexei Tolstoi 8, Bacău
0234-513.330
0234-525.525

În atenția d-lui Pavăl Dragoș și d-lui Pavăl Adrian, administratori și asociați Dedeman

Stimați domni,

Comunitatea de-clic vă aduce la cunoștiință situația imorală în care se află compania Dedeman prin comercializarea lemnului de proveniență ilegală de la compania Holtzindustrie Schweighofer. Compania austriecilor și-a pierdut, în luna iunie 2016, certificarea FSC-CoC, certificare care demonstra proveniența legală a lemnului și exploatarea lui din surse sustenabile. Acest lemn tăiat ilegal din pădurile României ajunge, după procesarea în fabricile Schweighofer, pe rafturile magazinelor de bricolaj din România și, mai apoi, în casele românilor, fără ca aceștia să-i bănuiască proveniența.

Printre valorile companiei Dedeman se află onestitatea și seriozitatea. Noi credem în aceste valori și, de aceea, vă solicităm să acționați în remedierea acestei situații, renunțând la comercializarea produselor care provin de la compania Holtzindustrie Schweighofer.

În argumentarea acestei solicitări, vă aducem la cunoștință următoarele:

1. Compania Holtzindustrie Schweighofer este investigată pentru fraudă
Ca urmare a unei investigații condusă de Environmental Investigation Agency (EIA) timp de peste doi ani, s-a descoperit că firma Holtzindustrie Schweighofer și-a creat un întreg imperiu al tăierilor ilegale prin fraudă, minciuni și presiune. Peste 50% din tot lemnul de esență moale care ajunge la ei pentru procesare provine din tăieri ilegale.
Compania Schweighofer a fost dată în judecată de WWF Germania pentru tăieri ilegale, comerț cu lemn tăiat ilegal și distrugerea unor zone protejate. Prima înfățisare a acestui caz a avut loc în 20 aprilie 2016.

2. Companiei Holtzindustrie Schweighofer i-a fost suspendat certificatul FSC-CoC
Forest Stewardship Council este o organizație care promovează gestionarea responsabilă a pădurilor din toată lumea. FSC stabilește standarde privind produsele forestiere și eliberează certificate către companiile care respecte aceste reglementări și sunt responsabile cu mediul înconjurător. După aparația în presă a tuturor dovezilor care incriminează Schweighofer, FSC le-a retras certificarea. Independent de procesul dintre WWF Germania și Schweighofer, FSC a pornit, în martie 2016, o investigație care să evalueze toate plângerile împotriva companiei Schweighofer.

3. Există o legislație europeană care reglementează tăierile ilegale
Regulamentul UE (EUTR – Timber Regulation) privind exploatarea lemnului prevede că toată producția de lemn de pe piața europeană trebuie să aibă proveniență legală și să fie comercializată legal, în conformitate cu toate legile și reglementările relevante de-a lungul lanțului de aprovizionare. Guvernul României are autoritatea, dată de EUTR și de legislația națională, de a confisca atât materialul lemnos de proveniență ilegală cât și orice produse fabricate din acesta. Potrivit EUTR, anumite state membre, în conformitate cu legislația implementată, au dreptul de a confisca orice produs Schweighofer care conține lemn de proveniență ilegală, pentru a se asigura că aceste produse sunt eliminate de pe piață.

4. Orice asociere cu Holtzindustrie Schweighofer afectează imaginea publică a companiei Dedeman
În urma sondajului realizat cu membrii de-clic prin care i-am întrebat care magazin de bricolaj de pe piața românească ar renunța cel mai ușor la produsele Schweighofer aproape 50% dintre respondenți au ales Dedeman. La întrebarea: De ce crezi că Dedeman ar renunța cel mai ușor la produsele Schweighofer? oamenii au răspuns că este o companie românească. Dedeman este foarte bine văzut pe piața românească. Membri de-clic s-au referit la Dedeman ca fiind o companie prietenoasă, onestă, cu rădăcini sănătoase, responsabilă.
Cei care dețin firma Dedeman sunt români și sper să conștientizeze că aceste tăieri în masă o să îi afecteze și pe ei, nu numai pe noi. Cumpărând în continuare de la firma Schweighofer sunt și ei participanți la aceste tăieri ilegale.

5. Există deja un precedent: Magazinul SPAR din Austria a renunțat la colaborarea cu Holtzindustrie Schweighofer
Lanțul de magazine SPAR Austria,unul dintre cei mai cunoscuți clienți ai Schweighofer în Austria au anunțat în repetate rânduri, pe pagina oficială de Facebook că nu mai lucrează cu Schewighofer ca și furnizor și că lucrează doar cu furnizori care au certificat de sustenabilitate FSC. Această decizie a venit după ce s-a descoperit că în anul 2015 SPAR încercase să ascundă proveniența peleților de la Schweighofer prin modificarea etichetelor.

6. Peste 10.000 de cetățeni și clienți Dedeman vă solicită să renunțați la produsele de la Holtzindustrie Schweighofer
Ținând cont de toate argumentele de mai sus, Hans Hedrich, membru de-clic, a pornit în iunie 2016 o petiție prin care solicită magazinelor de bricolaj din România să renunțe la comercializarea produselor din lemn de la Schweighofer. De atunci, peste 10.000 de cetățeni s-au alăturat apelului său.

Vă solicităm reevaluarea și remedierea de urgență a acestei stări de fapt.

Pentru informații suplimentare ne puteți contacta pe email: contact@de-clic.ro sau telefonic 0752.362658 Raluca Veștemeanu, campaigner de-clic

Cu respect,
Raluca Veștemeanu, campaigner
de-clic.ro
raluca@de-clic.ro
0752.36.26.58

Viena
Categorii
ExclusivSens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole