Șezătoare cultural artistică la Câmpul Românesc din Hamilton ON.

  Sâmbătă 14 Iulie a.c. , după un pelerinaj la statuia lui Mihai Eminescu si la busturile de pe aleea scriitorilor din exil, statui executate de Nicăpetre, a urmat...
Viena

 

Sâmbătă 14 Iulie a.c. , după un pelerinaj la statuia lui Mihai Eminescu si la busturile de pe aleea scriitorilor din exil, statui executate de Nicăpetre, a urmat o slujbă in memoriam la capela ortodoxă din incinta câmpului.

In sala de festivitati a campului românesc, timp de peste 6 ore, grupul de la Observatorul ( cenaclu Nicăpetre colaboratori si prieteni ai revistei Observatorul ) a organizat o manifestatie cultural – artistică ,

Au fost prezentati cei care au luat parte la această manifestare culturală apoi au fost mentionate evenimentele importante, aniversări si personalităti, ale lunii iulie.

S-au prezentat ultimele cărti; Veronica Lerner, Elena Buică, Milena Munteanu,Victoria Milescu, Gabriela Căsineanu, Claudiu Morgan, George Kuhn, Nicolas Andronescu.

Eleva Sophia Leopold a avut o expozitie de pictură iar Sylvio Suga o expozitie de sculptură.

A vorbit despre scoala ei de muzică din Toronto, profesoara Adela Lungu .

Un aplaudat recital de pian a avut studenta Lizuca Cojocaru acompaniată de fratele ei David, iar elevul Victor Tarca si tatăl lui Laurentiu au impresionat prin executia unor piese muzicale, urmat de concertul la clarinet a studentului Gabriel Adam Munteanu care a fost minunat

Dorin Nadrău ne-a vorbit despre identiatate românească in exterior, despre cultura si valorile celor din diasporă.

Au citit din poeziile lor Victoria Milescu, Dumitru Ichim, Nicolae Băciut, Nicolas Andronescu.

Vasile Vantă, pensionar, ne-a vorbit despre România frumoasă, despre călătoriile lui minunate din tinerete, prezentând alamanuri si reviste cu articole scrise de el in anii 1960 despre locuri si traditii .
A sfătuit pe cei tineri să nu -si uite tara, unde au trăit părintii si bunicii lor, să meargă să o vadă si să o ajute după puteri.

O expozitie de carte, pliante, fotomontaje, despre istoria României si a Canadei au stat la dispozitia celor prezenti.

Moderatorul intâlniri, Dumitru Puiu Popescu, editor al Observatorului, a propus invitatilor din România , care au participat la săptămâna culturală, o discutie asupra artei si culturii românesti actuale, provocând discutii despre necesitatea cunoasterii si promovarea valorilor spirituale românesti si in alte medii culturale.
Dialoguri intersante s-au purtat cu Victoria Milescu, poet si editor din Bucuresti, Pr. Dr. Gheorghe Nicolae Sincan, scriitor, Nicolae Băciut poet si editor de la revista Vatra Veche din Târgu Mures, cu cei de la Tribuna din Cluj : Ani Bradea, cronicar si poet, Vakar Istvan Valentin, scriitor, Stefan Damian, scriitor, Ioan-Pavel Azap eseistsi editor.

A urmat un banchet in onoarea celor prezenti , presedintele asociatiei culturale de la Hamilton Dumitru Răchitan si Pr. Dumitru Ichim organizatorul săptămânii culturale de limba română de la Hamilton au multumit participantilor si i-a invitat la o nouă editie in iulie 2019.

Dumitru Constantin

Galerie foto AICI.

Sursa: http://www.observatorul.com

Viena
Categorii
Canada
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole