Șezătoarea ”Vatra de acasă”

  “Bună seara, gazdă- aleasă! Am venit la tine-acasă. S-a dus vorba-n depărtare Că aici e șezătoare.”   Duminică, 11 noiembrie 2018, la ora 13:00, a avut loc prima...
Viena

 

“Bună seara, gazdă- aleasă!

Am venit la tine-acasă.

S-a dus vorba-n depărtare

Că aici e șezătoare.”

 

Duminică, 11 noiembrie 2018, la ora 13:00, a avut loc prima șezătoare organizată de “Centrul Internațional de Tradiții și Obiceiuri Românești” din Germania- în colaborare cu parohia ortodoxă ”Sfântul Ierarh Nicolae” din Offenbach am Main.

Pentru că obiectivul centrului nostru – C.I.T.O.R.- este să promoveze tradițiile și obiceiurile românești, ne-am propus să prezentăm comunității românești, dar și comunității moldovenești, din zona Frankfurt Rin- Main, prima șezătoare. Este prima șezătoare dintr-o serie de șezători pe care ne dorim să le organizăm pe viitor cu și pentru comunități, cu diferite tematici.

Această primă șezătoare am deschis-o prin promovarea < plăcintei tradiționale românești >.

În cadrul sezătorii, în afara poveștii în care ne-am dorit să purtăm oaspeții timp de o oră, am pregătit și un concurs de plăcinte cu premii, acestea fiindu-ne oferite de magazinul românesc ”Gustul de acasă”- Hanau, cu care avem o frumoasă colaborare.

Gospodinele premiate au fost originare atât din România cât și din Republica Moldova.

Plăcinta este un preparat tradițional  făcut din foi de aluat, între care se pune o umplutură de brânză, carne, cartofi, varză, dovleac sau mere, iar apoi copt în cuptor sau prăjit pe tavă.

Plăcintele sunt foarte des întâlnite atât în România, Republica Moldova, cât și în sudul Ucrainei.

În cadrul sezatorii, ne-am dorit să aducem satul românesc și țara noastră mamă mai aproape de suflete, să readucem în amintire timpurile de demult, în care străbunii noștri organizau astfel de activități destul de des, făcând parte din viața de zi cu zi.

Lumea din care face parte țăranul român a fost dintotdeauna plină de obiceiuri și tradiții inedite, prin care oamenii au încercat să dea însemnătate anumitor momente sau întâmplări din viața lor.

Aici, în sufletul satului, găsim tradiții unice, care astăzi din păcate au început să se piardă.

În ziua de azi, sezătoarea – o frumoasă tradiție păstrată de-a lungul anilor cu sfințenie de bătrânii satului – a început să-și piardă, din păcate, însemnătatea pentru tineri.

Din acest motiv, ne-am dorit să deschidem cutia cu amintiri și să îi implicăm pe copiii noștri în activități specifice neamului nostru, cum ar fi de exemplu șezătoarea.

Avem mai multe proiecte pe care dorim să le propunem comunității noastre, unele fiind în curs de desfășurare (atelier de pictură de icoane bizantine pe sticlă și/sau lemn, atelier de creație) cât și proiecte noi (organizarea unui grup de dansuri populare, cât și a unui grup de colindători).

Datorită asemănărilor tradițiilor păstrate de strămoșii noștri, ne dorim o apropiere a acestor două comunități, cea românească și cea moldovenească, pentru o colaborare mai strânsă în vederea promovării tradițiilor noastre și redescoperirea identității noastre românești.

 

Președinta și fondatoare CITOR,

Iuliana Anghel

Viena
Categorii
Germania
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole