Și a fost iar De basm – Întâlnire cu Lavinia Branişte, una dintre cele mai apreciate tinere scriitoare din România

Pentru a doua oară în acest an (considerat de altfel Anul Cărții în România) ne-am întâlnit cu o scriitoare De Basm.  A doua lectură publică a unui scriitor român...
Viena

Pentru a doua oară în acest an (considerat de altfel Anul Cărții în România) ne-am întâlnit cu o scriitoare De Basm. 
A doua lectură publică a unui scriitor român în Germania, realizată din iniţiativa Cercului literar Junior e Cititor – Viernheim şi cu sprijinul Asociației Germano-Română Litera – Bruchsal, reprezentată de Flegler (Samarghitan) Ana-Maria.

Încă o invitație acceptată cu atâta deschidere încât tot ce-a urmat a părut file din poveste. 


De data aceasta, scriitoarea Lavinia Braniște ne-a adus odată cu personajul inventat de ea, simpaticul Rostogol, umorul românesc născut din limbaj și situațiile incredibile prin care trec personajele, cât și poezia ca reflecție a trăirilor acestor personaje memorabile.
La astfel de întâlniri cu autorii „vânez” și eu, la fel ca cei patru elevi din carte (Rostogol, Mili, Șobo și Păducel) aflați în tabăra de creație de la Vulcanii Noroioși și porniți într-o amețitoare vânătoare de comori, amănunte unice despre procesul de creație al unei povești. Și Lavinia Braniște a împărtăşit cu multă generozitate astfel de detalii.

Așa am aflat cu nespusă bucurie faptul că urmează și episodul patru din seria poveștilor cu Rostogol. Că Andrei Măceşanu, printr-un detaliu ce ne-ar fi putut scăpa, şi anume copituțele lui Rostogol, a ținut să ilustreze trecerea timpului peste purcelușul nostru. Că însăși autoarea ar fi trăit, în urmă cu câțiva ani, o astfel de experiență creativă aproape de casă, la Vulcanii Noroioși, în ciuda faptului că și-ar fi dorit o locație mai exotică; în Ardeal spre exemplu.

Copiii veniți să o cunoască pe scriitoare l-au îndrăgit pe loc şi pe Rostogol pe care l-au desenat cumult talent (ilustratorul are concurență serioasă), s-au bucurat de faptul că abia ei au găsit comoara plină cu bănuţi de ciocolată despre care scria în indiciile doamnei Grațian, au mâncat nuci umplute și au citit poeziile compuse de ei cu acest prilej.


În cea de-a doua oră de lectură publică, cea destinată părinţilor, scriitoarea Lavinia Branişte ne-a vorbit despre romanul ei apărut în 2016 la Editura Polirom, „Interior zero” cu varianta tradusă în limba germană de Manuela Klenke , „Null Komma irgendwas”(Mikrotext Verlag). Am empatizat cu Cristina, personajul central, am încercat să-i aflăm resorturile sufletești și am primit o undă de speranță din partea autoarei că totul se aranjează frumos în viața eroinei sale.

Totul a fost incredibil de frumos în această vineri după-amiază ce a marcat începutul vacanţei de vară în landurile  Baden-Württemberg, Hessen şi Rheinland-Pfalz, landuri implicate de această dată în Proiectul literar anual ,,Întâlnire cu un scriitor român de literatură pentru copii în Germania’’. Nutresc speranța că ne vom întâlni exact în aceeași formulă și anul viitor.

Nadia Marin, iniţiatoarea Proiectului literar anual ,,Întâlnire cu un scriitor român de literatură pentru copii în Germania’’ şi coordonatoarea Cercului literar ,,Junior e Cititor’’ – Viernheim

Viena
Categorii
CulturăDiasporaRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole