…şi a fost tradiţionala Sărbătoare la Castanul Unirii de la Vişan!

Duminică, 23 mai 2021, orele 11:30, la Castanul Unirii de la Vişan…   E o duminică generoasă, solară, adidoma celei din 25 mai 1856 (!), când unioniştii ieşeni s-au...
Viena
Duminică, 23 mai 2021, orele 11:30, la Castanul Unirii de la Vişan…
 
E o duminică generoasă, solară, adidoma celei din 25 mai 1856 (!), când unioniştii ieşeni s-au adunat la „sfatul de taină” de sub măreţia coroanei castanului în floare din grădina de la Vişan, aparţinând fiicei unionistului Petre Mavrogheni, aflată în mărginimea Ieşilor, fiind feriţi de vigilenţa iscoadelor fanariotului caimacan Vogoride.
Aici, în urmă cu 165 de ani, cei 30 de unionişti, prezidaţi de conul Mihail Kogălniceanu, au decis, ca printr-o minune, să înfiinţeze Asociaţia de luptă pentru Unire, Comitetul director al acesteia şi au aprobat Programul acţiunilor de luptă pentru înfăptuirea Unirii Principatelor, ideal măreţ al Revoluţiei de la 1848. La sfârşit, poetul Vasile Alecsandri, înfocat unionist, a declamat poezia Jurământ, care tot atunci i-a fost inspirată:  Sub acest măreţ castan / Noi jurăm toţi în frăţie, / Ca de azi să nu mai fie / Nici valah, nici moldovan! / Să fie numai români, / Într-un gând, într-o simţire…
Despre această poveste adevărată a Unirii, numai el, Castanul (devenit al Unirii) poate povesti, fiind singurul martor în viaţă (are 275 de ani!) al acelor vremi înflăcărate…!
Aşadar, au venit să-i asculte povestea copiii de la Şcoala Vişan, localnici şi ieşeni iubitori ai Castanului, unii nelipsiţi ani de-a rândul, dar şi alţii mai noi, curioşi să-i admire măreţia.
Scurtul programul artistic al micilor elevi de la Şcoala din Vişan a impresionat auditoriul prin profundul său caracter patriotic: Noi suntem români / Noi suntem aici pe veci stăpâni!  Aşa şi trebuie să fie!
Mulţumim doamnelor învăţătoare Ioana Gavrilă şi Spânu Cristina pentru această plăcută surpriză pregătită pentru Sărbătoarea Castanului!
La micul obelisc de la Castan, ridicat benevol în memoria unioniştilor ieşeni la 25 mai 2008, aşa cum a obişnuit în ultimii ani, o „gardă de onoare” a depus din partea Primăriei Bârnova o minunată coroană tricoloră, moment de înaltă simţire.
Mulţumim Primăriei Bârnova pentru acest gest de mare preţuire!
Şi ca toate să fie la locul lor, Părintele paroh de la Biserica „Sf.Ilie” de la Vişan, Bârboşelu, a săvârşit o înălţătoare Panahidă întru slava celor care s-au ostenit pentru Unirea Principatelor Române, pomenindu-le numele lor întreg, aşa cum sunt ei cunoscuţi în Istorie.
Veşnica lor pomenire!
Prin grija celor tot mai puţini pensionari-organizatori ( au plecat Dincolo şi prof.univ.dr. Mandache Leocov şi ing. Valentin Pânzariu!), dar mai ales prin grija Primăriei Bârnova, nedezminţită nici de astă dată(!), copiii au primit alese daruri pentru prestaţia lor, iar toţi participanţii au fost omeniţi cu câte un ou roşu, o felie de cozonac şi un  colăcel tradiţional, cu sărmăluţe calde şi delicioase şi cu câte un păhărel de vin autohton, ce au fost primite cum nu se poate mai bine.
Cocardele şi steguleţele tricolore au întregit vizibil atmosfera de „cuget şi simţire” a noii Sărbători de la Castanul Unirii – dublu Monument!
Mulţumim reporterilor de la TVR Iaşi! 
Mulţumim tuturor participanţilor pentru prezenţă şi aderenţă la „lecţia de istorie” de la Castanul Unirii de la Vişan!
 
Sănătate tuturor şi să ne revedem cu bine la…24 ianuarie 2022!
 
A consemnat Mihai Caba, statornic iubitor al Castanului unionist vişănean
Viena
Categorii
ActualitateCultură
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole