Sibianul ”Manu” Bădilă, singurul român în cel mai spectaculos show acrobatic din Dubai. Aplaudat de Zidane, Mayweather și Ronaldinho

Sibianul ”Manu” Bădilă, singurul român în cel mai spectaculos show acrobatic din Dubai. Aplaudat de Zidane, Mayweather și RonaldinhoA început să practice gimnastica la CSȘ Sibiu încă de la...
Viena

Sibianul ”Manu” Bădilă, singurul român în cel mai spectaculos show acrobatic din Dubai. Aplaudat de Zidane, Mayweather și Ronaldinho
A început să practice gimnastica la CSȘ Sibiu încă de la vârsta de 4 ani. Ulterior, a mai trecut pe la CSȘ Sf. Gheorghe și CSM Bistrița, fiind selecționat la loturile naționale ale României, ajungând la mai multe ediții ale Europenelor și Campionatelor Mondiale. În urmă cu 3 ani, viața i s-a schimbat cu 180 de grade. A aflat de preselecțiile la ”La Perle”, capodopera lui Franco Dragone, cel mai spectaculos show acrobatic din Dubai. Dragone e cel care a realizat mari spectacole în întreaga lume, precum ”Alegria” de la ”Cirque du Soleil”. Zeița Fortuna i-a surâs sibianului și a ajuns în rândul ”actorilor” din ”La Perle”. A fost aplaudat, în cele peste 500 de spectacole la care a luat parte, de ”monștri” ai sportului mondial, printre care s-au numărat Zinedine Zidane, Benzema, Pogba, Mayweather, Gianni Infantino, Deco, Ronaldinho, Guy Laliberte sau Jelena Jankovic, dar și de vedete din România. Gândul lui a rămas însă la cei de acasă, din România, de la Sibiu în mod special, și visează ca, într-o bună zi, să revină alături de cei dragi și să pună umărul la revenirea gimnasticii românești acolo unde îi e locul, pe culmile sportului mondial.

Cei care au avut privilegiul de a-și petrece vacanța în Dubai, în ultimii trei ani, și care, printre alegerile făcute, s-a numărat și aceea de a urmări din tribune ”La Perle by Dragone”, cel mai spectaculos show din luxoasa stadițiune a Emiratelor Arabe Unite, au avut posibilitatea de a-l vedea la lucru și pe Emanuel Bădilă, un sibian în vârstă de 23 de ani care – după 15 ani de gimnastică, acasă – a ales un cu totul alt drum în viață. ”Manu”, cum îi spun prietenii, a preferat să plece atât de departe de familie și să abandoneze gimnastica pentru că, spune el, ”situația financiară în gimnastica românească este la un nivel destul de jos, sau cel puțin asta se simte la nivel de sportiv și/sau la funcția de antrenor”.

”Un prieten din Dubai mi-a spus, acum 3 ani, că se fac preselecții la cel mai mare show acrobatic din Dubai numit „La Perle”. Nu aveam nicio idee despre acea lume a show-urilor de acest gen, pe atunci, și i-am spus că nu mă interesează, fiind ferm convins că, dacă vă voi prezenta la preselecții, nu voi reuși. Până la urmă, amicul respectiv m-a convins să merg la audiții, am realizat că nu am nimic de pierdut. Oricum nu îmi vedeam viitorul în gimnastică, în acest sport – în România – situația financiară lăsând mult de dorit”, povestește ”Manu”.

Preselecția la ”La Perle”, show-ul lui Franco Dragone, cel care – printre altele – a creat ”Alegria” la ”Cirque du Soleil”, a fost una extrem de dură. Pentru două locuri în distribuție s-au prezentat aproape 70 de candidați, de pe întreg mapamondul.

”La început nu aș fi crezut că vor exista atât de mulți candidați, 65 la număr. Mă așteptam la un număr mult mai mic, dar cu toate acestea, după prima rundă a preselecțiilor, m-am numărat printre cei 6 băieți rămași în cursă. În final, am fost selectat împreună cu un băiat din Marea Britanie să intru în show. A fost unul dintre cele mai importante zile din viața mea când am primit vestea că am fost selectat. Singer, nu m-aș fi gândit că o să reușesc”, a mai spus sibianul.

Gimnast de la 4 ani, după ce a refuzat înotul!

Emanule Bădilă a cochetat de mic cu sportul. Înainte de a ajunge la gimnastică, la 4 ani, părinții l-au dat la înot, dar… n-a fost să fie.

”Am început gimnastica la vârsta de 4 ani. Am fost îndrumat de către tatăl meu la gimnastică, dar asta după ce am refuzat și am început să plâng la primele antrenamente de înot”, povestește ”Manu”.

Următoarea întrebare: ”Îți mai aduci aminte primul antrenament de la gimnastică?”

”Da, nu-l voi putea uita vreodată! Când am intrat în sala de gimnastică și am văzut cât de mare e și câți copii sunt acolo, am început să plâng și să spun că nu vreau să rămân. Un antrenor care, din păcate, nu mai este printre noi, a venit direct la mine și mi-a spus să stau așezat pe bancă, să privesc cum decurge antrenamentul grupei în care urma să fiu. După câteva minute a spus că urmează să facem o întrecere de alergare, mi-a zis că o să pornesc de la jumătatea traseului. Nu m-am gândit atunci, dar aveam un mare avantaj față de ceilalți… alergători. Normal că am câștigat! A fost ceea de ce am avut nevoie pentru a rămâne în sala de gimnastică pentru mai mult de 15 ani…”

Emanuel Bădilă i-a avut antrenori la CSȘ Sibiu, de-a lungul carierei, pe Viorel Hoaghea, Adrian Căpățână și Dan Burincă. Cea mai mare realizare a lui, pentru clubul sibian, a fost medalia de argint obținută cu echipa la Campionatul Național din 2004.

După CSȘ Sibiu, gimnastul s-a transferat la CSM Sf. Gheorghe, iar mai apoi, la CSM Bistrița.

La 13 ani, ”Manu” Bădilă a fost convocat, pentru prima dată, la loturile naționale, iar marile performanțe ale sale în gimnastică nu au întârziat să apară. ”Am fost selectat în lotul național la vârsta de 13 ani, la juniori. Cu selecționata României am participat la nenumărate Cupe Mondiale și la Campionate Europene, unde ne-am clasat în Top 10. Cea mai importantă competiție, pentru mine, a fost Campionatul European de la Sofia, din 2014”, a mai spus sibianul.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Interviu

”Am peste 500 de apariții în ”La Perle by Dragone”!”

– Ce reprezintă “La Perle by Dragone”, de către cine e realizat, câte reprezentații sunt pe săptămână, ce se întâmplă în show?

– „La Perle by Dragone” constă într-o poveste care exprimă dezvoltarea tehnologiei și puterea de a lupta pentru a împlini orice vis încă de la începutul orașului Dubai, care a fost recunoscut pentru producția și comerțul de perle propriu-zise.

Această poveste este exprimată publicului prin efecte video, acte artistice periculoase și muzică de calitate. Actele artistice includ cascadorii cu motoare într-o cușcă rotundă, sărituri în apă de la 25 de metri înălțime, artiști suspendați la peste 20 de metri, care zboară dintr-un capăt în celălalt, peste public și deasupra scenei. Show-ul este realizat de celebrul producător Franco Dragone, care a realizat mari spectacole de circ marca ”Cirque du Soleil” precum „Alegria” și multe altele. ”La Perle by Dragone” rulează de zece ori pe săptămână, câte două show-uri pe zi în cinci din cele șapte zile ale săptămânii”.

– În ce constă numărul tău?

– De-a lungul pregătirii mele de până acum am ajuns să fac parte din toate actele acrobatice din show. Bineînțeles că nu intru în fiecare zi, în toate actele din show, totul se face prin rotație cu ceilalți artiști.

În unele zile intru în acte mai ușoare, pentru a avea puțină odihnă, iar într-o anumită perioadă intru în majoritatea actelor cu grad de risc mai ridicat.

– Mai este vreun român în show?

– Pentru moment, sunt singurul român care face parte din echipa artistică. Există însă un român în departamentul nostru de fizioterapie, Andrei Cristofor, el fiind mereu prezent în spatele cortinelor, pregătit să ofere primul ajutor în cazul unei accidentări, până la sosirea echipei medicale, care se află – de asemenea – în clădirea respectivă.

– În ce constă o zi de pregătire pentru show?

– Antrenamentele sunt programate de către echipa de producție și de antrenori pe timpul zilei, până la ora 17:00, după care artiștii se pregătesc sau se odihnesc pentru primul show al zilei, programat la ora 19:00.

– Ce personalități din sportul mondial sau din lumea artistică din întreaga lume au fost în tribună la “La Perle by Dragone”? Dar din România?

– Au fost prezente celebrități precum Zidane (n.a. antrenorul echipei Real Madrid), Karim Benzema (n.a. Real Madrid), Pogba (n.a. Paul, una dintre vedetele echipei Manchester United), Mayweather (n.a. Floyd, celebrul pugilist american), Infantino (n.a. Gianni, președintele UEFA), Deco, Ronaldinho, Guy Laliberte (n.a. renumitul jucător de poker, co-fondatorul ”Cirque du Soleil”, alături de Gilles Ste-Croix), Jelena Jankovic, jucătoarea de tenis din Serbia, iar enumerarea ar putea continua…

Din România, au fost prezenți la show Antonia, Delia, Claudia Pavel, Adelina Pestrițu, Mira… Cu siguranță au fost mai multe vedete de acasă, dar acestea îmi vin acum în minte.

– Câte apariții ai în show?

– Până în acest moment sunt peste 500 de spectacole.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Schimbare cu 180 de grade la 20 de ani

”Decizia de a pune punct carierei mele în gimnastică am luat-o la vârsta de 20 de ani, cauza fiind – în mare parte – lipsa unui venit pe măsura efortului depus, pentru că a practica un sport ca acesta, ca gimnastica, la nivel de elită, necesită mari eforturi. Știm cu toții că situația financiară în gimnastica românească este destul de jos, sau cel puțin asta se simte la nivel de sportiv și/sau cel al funcției de antrenor de gimnastică”, a mai spus fostul gimnast sibian.

”Manu” a regretat însă decizia de a renunța la gimnastică: ”Sincer, da, mi-a părut rău! Mi-au trebuit luni întregi până să mă gândesc că va trebui să pornesc pe alt drum. Mai ales că, știind cât de mult iubesc gimnastica și câți ani am muncit, zi de zi, până mi se umpleau palmele de sânge și de bătături… Am avut, de asemenea, temerea că nu mă pot descurca în viață, că n-aș putea face nimic altceva, fiind obișnuit doar cu gimnastica”.

Adaptarea la noua sa viață s-aprodus mai ușor decât se aștepta însă. A rămas în gimnastică, dar a trecut de cealaltă parte, a devenit antrenor. ”După aceste luni de tranziție, foarte grele, din viața mea, am prins curaj și mă consolam spunându-mi în gând că nu sunt nici primul și nici ultimul care pune punct unei cariere de performanță atât de repede. Totodată, cel mai important pentru mine a fost că nu am fost obligat să pun punct din cauza unei accidentări grave, sau a unor probleme de sănătate precum mulți alți gimnaști”, mai spune ”Manu”.

Sibianul și-a început cariera de antrenor la Dinamo, dar nu peste multă vreme a primit o ofertă tocmai din Emiratele Arabe Unite, iar de aici, viața sa a luat o cu totul altă direcție.

”Am început cariera de antrenor la CSȘ Dinamo București, unde am învățat foarte multe lucruri, atât în plan profesional, cât și pe plan personal. Pe când eram la Dinamo, am avut norocul să primesc o ofertă din Emiratele Arabe Unite prin ajutorul colegului meu de la Dinamo, Dan Potra, și uite-așa am ajuns să lucrez la o sală de gimnastică din Dubai. Din acest moment, până să ajung la ”La Perle”, a mai fost doar un pas”, adaugă ”Manu”.

Despre sportul din România: ”Trebuie înțeles și ajutat mai mult”

Următoarea întrebare: ”Ce părere ai despre sportul de acasă, despre gimnastica românească, cea sibiană în special?”

”Sportul de acasă trebuie înțeles și ajutat, după părerea mea, puțin mai mult de către cei din conducere. Rezultatele bune vin după ce se fac investiții pentru dezvoltarea condițiilor de pregătire, nu înainte. Lipsa unor investiții în infrastructură, îmbunătățirea condițiilor pentru pregătirea sportivilor sunt din start o lipsă de motivare foarte mare, ceea de duce la un randament mult mai slab”, crede Emanuel Bădilă.

Sibianul ține ori de câte ori are posibilitatea și timp liber legătura cu cei pe care i-a lăsat în România, familie și prieteni, iar în viitor și-ar dori să ajute la producerea altor show-uri de nivel înalt.

În timpul liber, ”Manu” adoră să meargă cu prietenii în deșert – ”desigur, când se răcorește puțin vremea” – sau la mare, la plajă, ori la piscina privată a blocului în care locuiește.

Covid-19: ”În Dubai, carantina a durat doar două săptămâni”

Emanuel Bădilă a povestit și despre restricțiile și modul în care au decurs lucrurile în Dubai, în perioada Covid-19. ”La început situația părea să fie normală, dar la scurt timp după avansarea cazurilor de Covid-19 toate activitățile, centrele comerciale și deplasarea în afara locuinței fără un anumit scop de nevoi au fost oprite. Perioada de carantină a durat două săptămâni, după care au început să se deschidă pe rând centrele comerciale, dar cu anumite restricții precum păstrarea distanței, obligativitatea de a purta mască etc. Aici, traiul este în continuare destul de restricționat, dar cu progrese treptate spre bine”, a mai spus ”Manu”.
Sursa:tribuna.ro Autor:Ovidiu Boica

Viena
Categorii
Sport
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole