Societatea Cultural-Patriotică ,,Avram Iancu” – filiala Mureș : la 25 de ani de la înființare

Într-un oraș precum Târgu-Mureș, în care a trăit o scurtă perioadă de timp cancelistul de-acum Avram Iancu, nu se putea să nu existe o societate cultural-patriotică care să îi...
Viena

Mircea Dorin Istrate

Într-un oraș precum Târgu-Mureș, în care a trăit o scurtă perioadă de timp cancelistul de-acum Avram Iancu, nu se putea să nu existe o societate cultural-patriotică care să îi poarte, cu onoare și respect, numele. Așa a luat naștere, în anul 1995, din inițiativa unor oameni inimoși și buni patrioți civili și cadre militare din garnizoana noastră, filiala Mureș a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu”. Ea funcționează din anul 2003 în actuala locație, acolo unde a stat, cu chirie, între anii 1846-1848 Avram Iancu, locație cunoscută de-acum tuturor mureșenilor ca fiind ,,Casa Iancului”
Scopul înființării filialei a fost încă de la început, cunoșterea și studierea activității marelui revoluționat român pe prioada cât a stat în Tg.Mureș. În acest sens s-a înființat în spațiul existent aici, un punct muzeistic, vizitat anual de elevii mureșeni și din ce în ce mai mulți vizitatori din țară și străinătate. Mai apoi activitatea filialei s-a diversificat, ea constând acum din susținerea săptămânală de conferințe, expuneri, teme, având ca autori personalități din domeniul cercetării istorice, profesori din cadrul instituțiilor de învățământ superior din zonă, dar și din țară, cadre didactice din localitate, toate referindu-se la subiecte istorice ce vizează implicarea directă a lui Avram Iancu, sau evenimente istorice remarcabile din istoria Romaniei sau a din istoria universală.
În această locație mai au loc: lansări de carte ale multor autorilor mureșeni, seri de poezie, prezentarea de scurte momente artistice ale unor formațiuni culturale din zonă, marcarea unor zile cu semnificație națională ca: Zilele ,,Avram Iancu”; Ziua Culturii Române; Ziua Eminescului; Ziua Limbii Române; Ziua Persoanelor Vârstnice; Ziua Imnulu; Ziua Drapelului etc, motiv pentru care ,,Casa Iancului” este de-acum una dintre cele mai active locați cu activitate culural-educativă din municipiu.
Menționăm că membrii societății noastre susțin și participă direct la toate activitățile organizate de ligile, fundațiile, asociațiile, societățile cultural-educative din zonă, ca și la unele evenimente naționale cum ar fi: Zilele Iancului la Țebea; 1 Decembrie-Alba Iulia; Moisei; sau Zilele ,,Mihai Eminescu”-Albești; ,,Prefecții Iancului”- Sărmașu; Corifeii Școlii Ardelene–Râciu; 15 ianuarie- Blaj, 20 februarie- Râmeți; Crucea Iancului -Mărișel etc. Cu această bogată și diversificată activitate nu e de mirare că, în ultimii ani, filiala noastră condusă de dl.jrs. Ioan Berța, este apreciat ca fiind una din cele mai active filiale din Romania.

Casa memorială AVRAM IANCU, Tg. Mureș

Mulțumim membrilor, colaboratorilor și simpatizanților noștri pentru participare, cât și cotidianului ,,Cuvântul Liber” pentru susținere, prin publicarea în paginile sale a activităților ce se desfășoară săptămânal la ,,Casa Iancului”.

Mircea Dorin Istrate

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole