Solicitare a Consiliului Românilor de Pretutindeni cu privire la organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni

Noi vrem Congres!   În urmă cu 10 ani, în 2007, Parlamentul României adopta Legea 299 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. Conform articolului 8 din această LEGE, în...
Viena

Noi vrem Congres!

 

În urmă cu 10 ani, în 2007, Parlamentul României adopta Legea 299 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. Conform articolului 8 din această LEGE, în vigoare, Parlamentul României are OBLIGAȚIA să organizeze, anual, Congresul Românilor de Pretutindeni.

Deși ne aflăm la mijlocul lunii decembrie a anului 2017 Parlamentul României nu și-a îndeplinit această OBLIGAȚIE legală în anul 2017 exact așa cum a facut și din anul 2007 și până în anul 2016.

La un moment dat în anul 2015 a existat o dezbatere publică cu privire la metodologia de organizare a acestui congres și după multe tergiversări a fost adoptată o metodologie cu părți bune sau mai puțin bune, o metodologie ce a fost un prim pas, după 9 ani de tăcere profundă. A fost nevoie să mai treacă luni bune până când această metodologie a fost făcută publică începând târziu procesul de înscriere a delegaților din diaspora pentru congres. Aceștia au avut un timp extrem de scurt la dispoziție pentru a strânge conform metodologiei, minim 250 semnături (inițial se cereau 500, numărul fiind modificat în timpul procesului de înscriere) pentru a-și dovedi reprezentativitatea în cadrul comunității. Cei care au strâns aceste semnături s-a considerat că pot să reprezinte la congres comunitatea din care fac parte.

Conform metodologiei fiecare dintre delegații la congres a declarat pe proprie răspundere că nu face parte din niciun partid politic din România.

În ziua congresului mult așteptat, în iunie 2016, s-au prezentat la București 49 de delegați, delegați ce în prima zi au avut ocazia să își prezinte activitatea în cadrul comunităților din care proveneau și intențiile de viitor în slujba diasporei românești. După aceste prezentări, tot conform Legii 299/2007, articolul 9, s-a trecut la dezbateri privind structura și alegerea Consiliului Românilor de Pretutindeni iar ulterior la discuții cu privire la Statutul și Regulamentul de funcționare ale acestui Consiliu. Întrucât timpul alocat Congresului se încheiase pe durata acestor discuții s-a agreat,de către cei care au rezistat până la sfârșit, ca definitivarea acestor două documente să se facă online și ulterior să fie depuse spre validare Birourilor Reunite ale celor două Camere ale Parlamentului României.

După Congresul Românilor de Pretutindeni au început presiuni din exterior (cei care nu au fost aleși în Consiliu) dar și din interior (unii ce nu au obținut “funcțiile” dorite sau care se simțeau cu “musca pe căciulă” întrucât aveau legături strânse cu partidele politice) pentru decredibilizarea acestui Consiliu al  Românilor de Pretutindeni. Aceste presiuni au fost desigur preluate cu mare plăcere și de o anumită parte a presei românești din diaspora, în special de cei care consideră că scandalul este mai important decât efortul de a construi ceva util și sustenabil în diaspora.

Cei de bună credință din Consiliul Românilor de Pretutindeni au avut sute de ore de discuții online, și-au alocat resurse personale pentru ca acest Consiliu să își câștige rolul prevăzut de Lege. S-au organizat numeroase discuții cu reprezentanții Guvernului României, instituție ce conform aceleași legi are OBLIGAȚIA să ofere Secretariatul tehnic Consiliului. Aceste discuții au rămas doar simple discuții iar suportul tehnic  a rămas doar o idee pe o hârtie.

Încă de la primele discuții în cadrul Consiliului Românilor de Pretutindeni s-a declarat prioritară stabilirea unei noi metodologii pentru următorul congres, o metodologie care să asigure o reprezentativitate corectă și extinsă în toate țările unde există comunități de români. Acest lucru a fost clar stipulat în Statutul Consiliului:

 • elaborarea metodologiei organizării Congresului Românilor de Pretutindeni într-o manieră care să asigure o bună reprezentativitate geografică dar și reprezentare echidistantă a asociațiilor, organizațiilor sau persoanelor fizice.

Din păcate Comisiile de specialitate din Parlamentul României au ignorat până în prezent toată această muncă și au inventat o metodologie proprie total neadecvată, metodologie ce în prezent zace undeva între Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării de la Camera Deputaților și Comisia pentru românii de pretutindeni de la Senat.

Considerăm că rolul Parlamentului României, așa cum este el specificat în Legea 299 articolul 8 este de a organiza Congresul Românilor de Pretutindeni strict din punct de vedere administrativ, nicidecum prin impunerea unei metodologii. Românii din diaspora sunt cei care trebuie să își decidă singuri metodele prin care își desemnează delegații la congres.

Mai mult decât atât domnii deputați și senatori care fac parte din aceste comisii pentru românii de pretutindeni au declarat public că ei doresc să “controleze” acest Consiliu, să primească rapoarte de activitate de la membrii Consiliului  Românilor de Pretutindeni și au preferat să dea crezare scandalurilor din “presă” în loc să accepte un dialog deschis cu reprezentanții Consiliului. Întâlnirile dintre membrii Cosiliului și politicienii români au rămas la stadiul de discuții fără finalitate și fără ca propunerile venite dinspre Consiliul Românilor de Pretutindeni să fie luate în vreun fel în seamă.

În data de 7 noiembrie 2017 CRP a organizat la Parlamentul European evenimentul “Diaspora românească în Uniunea Europeană”- eveniment apolitic la care au fost invitați TOȚI reprezentanții instituțiilor din România ce lucrează cu românii din diaspora.  Desfășurarea acestui eveniment a dovedit încă o dată, dacă mai era necesar, că  problemele diasporei sunt folosite doar pentru a câștiga capital politic și că eforturile ce se fac pentru rezolvarea acestora sunt la stadiul de simple declarații sau cel mult sunt infime comparativ cu magnitudinea acestor probleme.

Ținând cont de această situație și de nevoia imensă ca diaspora românească să fie ascultată de autoritățile din România, de existența unui dialog corect și de pe poziții de egalitate între reprezentații apolitici ai diasporei și instituțiile din România, un dialog instituționalizat prin intermediul Consiliului Românilor de Pretutindeni așa cum prevede Legea 299 / 2007:

 

 1. Solicităm de urgență Parlamentului României să respecte Legea 299/2007 și să organizeze de URGENȚĂ Congresul Românilor de Pretutindeni conform metodologiei propuse de actualul Consiliu al Românilor de Pretutindeni.
 2. Solicităm Ministerului Românilor de Pretutindeni să își îndeplinească obligația prevăzută în Legea 299/2007 în ceea ce privește asigurarea Secratariatului tehnic pentru Congres cât și pentru viitorul Consiliu al Românilor de Pretutindeni.
 3. Solicităm tuturor românilor din diaspora să pună presiune, pe orice cale legală, asupra autorităților din România pentru ca vocea noastră, a celor neaserviți politic din diaspora, să fie ascultată.

Semnează Membrii Consiliului  Românilor de Pretutindeni:

 1. Gabriela Simona BUJDEI – Austria
 2. Plamka RADOSLAVOVA – Bulgaria
 3. Cornel RADU-LOGHIN — Belgia
 4. Dumitru CHIHAIA — Belgia
 5. Dorin FLEȘERIIU – Belgia
 6. Niculița GHIȚA – Grecia
 7. Ana- Maria CUCIUREANU – Grecia
 8. Giani Cătălin HUCI – Italia
 9. Marius CARAMAN – Italia
 10. Marius LIVANU – Italia
 11. Iulian MANTA – Italia
 12. Viorela Alina CHIRIAC – Italia
 13. Rareș-Mihai NICULA – Irlanda
 14. Marius MAROȘAN – Irlanda
 15. Carmen COPOLOVICI – Israel
 16. Ilie SACHTER – Israel
 17. Nicolay PLUSKHIS – Kazakhstan
 18. Cristina IRIMIE – Marea Britanie
 19. Mirel Gheorghe PRISĂCARU – Marea Britanie
 20. Niculina SAROZ – Spania
 21. Manuel Gabriel PADURARU IONETE – Spania
 22. Daniela-Ramona ENE – Spania
 23. Jon SAREGA – Statele Unite ale Americii
 24. Iurie LEVCIC – Ucraina

 

 

13 DECEMBRIE 2017

 

NOTĂ: La data de 12 decembrie 2017 s-a depus o sesizare în acest sens la Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului României, la comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor tării din Camera Deputaților, la Comisia pentru românii de pretutindeni din Senat, la Președenția României și la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

————————————————————————–

Nr. de Inregistrare :                                                                                                                                                      Data: 12 Decembrie 2017

De la:
                                                     Consiliul Românilor de Pretutindeni

CĂTRE:

1. Președenția României – Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara
Granițelor
2. Biroul Permanent al Camerei Deputaților a României
3. Biroul Permanent al Senatului României
4. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni
5. Domnul Viorel Riceard Badea, Senator și Președinte al Comisiei pentru
românii de pretutindeni din Senatul României
6. Domnul Constantin Codreanu, Deputat și Președinte al Comisiei pentru
comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaților

Obiectul solicitării: Respectarea dispozitiilor legale prevăzute în art. 8 și 9 din
Legea 299/2007, și Convocarea imediată a Congresului
Românilor de Pretutindeni

Conform prevederilor legale: Art. 8(1)În scopul întăririi legăturilor cu românii de pretutindeni, anual se organizează sub egida Parlamentului României, în ţară sau în străinătate, Congresul Românilor de Pretutindeni, cu consimţământul autorităţilor statului respectiv, în cazul în care se decide organizarea în străinătate.
(2)Convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni se realizează de birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, prin D.R.R.P., iar cheltuielile privind organizarea şi desfăşurarea Congresului Românilor de Pretutindeni se asigură din bugetul Camerei Deputaţilor.
(3)Cu prilejul primei sale reuniuni, Congresul Românilor de Pretutindeni îşi va desemna organele de conducere şi va elabora regulamentul de funcţionare “ si “Art. 9 (1)Congresul Românilor de Pretutindeni alege Consiliul Românilor de Pretutindeni, cu caracter permanent.
(2)Guvernul României va asigura Consiliului Românilor de Pretutindeni un spaţiu
corespunzător.
(3)Modul de organizare şi funcţionare a Consiliului Românilor de Pretutindeni se stabileşte de către Congresul Românilor de Pretutindeni, cu avizul conform al birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
(4)Consiliul Românilor de Pretutindeni furnizează informaţii, analize şi propuneri Parlamentului României, D.R.R.P. din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, precum şi celorlalte instituţii guvernamentale competente, cu care colaborează pentru promovarea de iniţiative legislative referitoare la românii de pretutindeni, respectiv la realizarea şi aplicarea programelor destinate comunităţilor româneşti.
(5)Ministerul Afacerilor Externe, prin D.R.R.P., va asigura secretariatul tehnic al Consiliului Românilor de Pretutindeni şi asigură finanţarea activităţii acestuia.”

În anul 2016, în luna iunie s-a organizat, sub egida Parlamentului României, primul Congres al Românilor de Pretutindeni (24-25.06.2016) care și-a desemnat organele de conducere şi a elaborat un regulament de funcţionare. Tot în urma desfășurării acestuia s-a ales și Consiliul Românilor de Pretutindeni, cu caracter permanent.
Modul de organizare şi funcţionare a Consiliului Românilor de Pretutindeni stabilit de către Congresul Românilor de Pretutindeni a primit avizul conform al birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului la data de 14.11.2016.
Mai mult decât atât, potrivit actelor normative adoptate miercuri, 31 mai 2017, de Guvern, la propunerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Guvernul Romaniei a modificat şi completat, printr-un proiect de lege, Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, astfel:
“ CONGRESUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI
– Din trei în trei ani, Congresul Românilor de Pretutindeni alege prin vot, din rândul delegaţilor, Consiliul Românilor de Pretutindeni. Organizarea şi funcţionarea Congresului Românilor de Pretutindeni, respectiv a Consiliului Românilor de Pretutindeni se va realiza cu respectarea prevederilor statutelor şi regulamentelor de organizare şi funcţionare în vigoare.
– Modul de organizare şi funcţionare a Consiliului Românilor de Pretutindeni se stabileşte de către Congresul Românilor de Pretutindeni, cu avizul conform al birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
– Consiliul Românilor de Pretutindeni oferă trimestrial informaţii, analize şi propuneri Parlamentului României, M.R.P., precum şi celorlalte instituţii guvernamentale competente, cu care colaborează pentru promovarea de iniţiative legislative referitoare la românii de pretutindeni, respectiv la realizarea şi aplicarea programelor destinate comunităţilor româneşti.”
Acest proiect de lege a fost transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.
Tot în acest context, la aceeași dată, Guvernul Romaniei a aprobat, prin Hotărâre, Strategia națională pentru românii de pretutindeni 2017-2020, care face referire, din nou, la Consiliul Românilor de Pretutindeni.
Având în vedere cele expuse, vă informăm că până la această dată nu s-au respectat dispozițiile aliniatului 2&5 ale articolului 9 din Legea 299/2007 și mai exact:”(2)Guvernul României va asigura Consiliului Românilor de Pretutindeni un spaţiu corespunzător.” si “(5)Ministerul Afacerilor Externe, prin D.R.R.P., va asigura secretariatul tehnic al Consiliului Românilor de Pretutindeni şi asigură finanţarea activităţii acestuia.
Legea 299/2007, modificată, este respectată în mod “selectiv”altfel nu ne putem explica care sunt motivele de aplicare ale celorlalte articole din respectiva lege și nici criteriile de “selecție”.
Exemple concludente sunt articolele 10 (“Se instituie Ziua Românilor de Pretutindeni…..”, și articolul 13 (“(1)Se reorganizează Centrul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni sub forma Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni, denumit în continuare Institutul, instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică proprie, ………”).
De asemenea tot până astazi, Consiliul Românilor de Pretutindeni nu a fost informat cu privire la convocarea anuală (conform legii 299/2007) a Congresului Românilor de Pretutindeni și mai mult decât atât, Consiliul Românilor de Pretutindeni, este ignorat sau “folosit” în funcție de interesele clasei politice.
Lipsa unei informări în acest sens și mai mult, neconvocarea anuală a Congresului Românilor de Pretutindeni, denotă lipsă de considerație față de milioanele de români din diaspora și nerespectarea legislației în vigoare a statului român.
Această atitudine nu onorează instituțiile statului român și nici persoanele în funcție din acestea.

Consiliul Românilor de Pretutindeni solicită poziția oficială a institutiilor statului român implicate (menționate în prima parte a solicitării noastre) în organizarea și desfășurarea Congresului Românilor de Pretutindeni, anuală, precum și de funcționare și desfășurare a activității Consiliului Românilor de Pretutindeni, ales la data de 24.06.2016 și avizat pentru funcționare la data de 14.11.2016 de către birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu referire
la cele prezentate mai sus.
Consiliul Românilor de Pretutindeni solicită totodată organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni.

Cu deosebită considerație,
Semnează membrii Consiliului Românilor de Pretutindeni:

1. Gabriela Simona BUJDEI – Austria
2. Plamka RADOSLAVOVA – Bulgaria
3. Cornel RADU-LOGHIN — Belgia
4. Dumitru CHIHAIA — Belgia
5. Dorin FLEȘERIIU – Belgia
6. Niculița GHIȚĂ – Grecia
7. Ana- Maria CUCIUREANU – Grecia
8. Giani Cătălin HUCI – Italia
9. Marius CARAMAN – Italia
10. Marius LIVANU – Italia
11. Iulian MANTA – Italia
12. Viorela Alina CHIRIAC – Italia
13. Rareș-Mihai NICULA – Irlanda
14. Marius MAROSAN – Irlanda
15. Carmen COPOLOVICI – Israel
16. Ilie SACHTER – Israel
17. Nicolay PLUSKHIS – Kazakhstan
18. Cristina IRIMIE – Marea Britanie
19. Mirel Gheorghe PRISĂCARU – Marea Britanie
20. Niculina SAROZ – Spania
21. Manuel Gabriel PĂDURARU IONETE – Spania
22. Daniela-Ramona ENE – Spania
23. Jon SAREGA – Statele Unite ale Americii
24. Iurie LEVCIC – Ucraina

 

 

Viena
Categorii
Uncategorized
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole