Student în Belgia – După Octombrie urmează Noiembrie

După Octombrie urmează Noiembrie Noiembrie este luna în care m-am născut. Un șir de sunete ce înseamnă ceva pentru vorbitorii Români, dar pentru străini nu. Orice frază poate fi...
Viena

După Octombrie urmează Noiembrie

Noiembrie este luna în care m-am născut. Un șir de sunete ce înseamnă ceva pentru vorbitorii Români, dar pentru străini nu. Orice frază poate fi supusă „deconstrucției” și „analizei logice”. Cuvintele sunt păsări, circulă aproape la fel de rapid precum lumina. Telefonul fără fir, un joc aparent banal, îți arată mecanismul bârfei și al confecționării miturilor. Datorită acestui mecanism trăncănitor am ieșit din peșteri și format societăți. Înainte să îmi pun dorința și să suflu în lumânare, mă voi întreba, probabil, ce este „ziua mea?”. Însă, exact când să-mi pun întrebarea asta, aș rămâne perplex și, uitând de dorință, aș sufla în lumânare.
Întrucât fac filosofie medievală și un curs despre sociologia religiei n-am putut rezista întrebării: care este diferența între născut și făcut? Una de formă, fără fond, aș zice, căci avem în comun cu roboții mai multe decât ne-ar plăcea. Și unii și alții sunt făcuți din atomi și vin cu un anumit limbaj de interpretare a realității. Dar conștiința? Nu știu, dar ar putea fi rezultatul unui sistem autoreferențial de informații suficient de complex.
Totuși, nu mă plâng, filosofia medievală este ca și cum ai citi basme cu dragoni, înveți câte ceva interesant din ele, dar tot povestioare rămân. Cursul de sociologia religiei spune că: deși statul s-a separat de biserică și practica religioasă a scăzut, religiozitatea nu s-a diminuat, ci doar s-a transformat. Europa, în contrast cu America, tinde să vadă o tensiune între democrație și religie. Materia preferată: seminarul de filosofie analitică unde discutăm despre „valoarea și definiția adevărului”, tema de licență pentru anul ăsta.
Mă întreb care este mai fatal: un glonț orb sau o minciună albă? Luând toți factorii în considerare, depinde de context, de ceea ce te rănește mai tare. Cuvintele pot răni, mai ales promisiunile nerespectate. Inclusiv ceea ce este alb ne poate răni, nu direct, căci este inofensiv, ci prin lanțul alambicat al consecințelor sau slăbiciunilor. Un glonț alb te poate face să tresari de frică și dacă ești pe scări poți cădea în cap. O minciună albă poate duce la altă minciună sau la situații penibile. Nu spun că minciuna este ruptă din rai, doar arăt valoarea practică a adevărului.
Ce este ziua mea? Este o impresie, un concept, o convenție socială? Da, toate acestea la un loc. Nu îmi propun să pun punctul pe i și să pun totul în borcane. Doar reflectez dezinhibat, zici că aș fi la cafenea, fără o agendă. Cafeneaua studenților din Leuven, Pangea, din cauza corona-virusului a ajuns să zică: vă pot servi doar cu nimic. Asta nu ne-a oprit să mergem acolo, să stăm cu masca la masă, să vorbim (de la 1.5 m distanță), căci mai ales acum avem nevoie de fiecare. Rareori am reflectat pe bune acolo, adesea lucrez ori vorbesc cu alți filosofi în devenire. Dacă fericirea ar fi un fel de mâncare, aș putea spune că m-am îngrășat puțin.

Radu Nedescu

Viena
Categorii
BelgiaDiasporaSens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole