Student în Belgia: Oda Trântorului

Oda Trântorului „Lenevia înseamnă libertate, dar nu a fi liber să alegi între McDonald’s și Burger King sau între Volvo și Saab. Este vorba despre libertatea de a ne...
Viena

Oda Trântorului

„Lenevia înseamnă libertate, dar nu a fi liber să alegi între McDonald’s și Burger King sau între Volvo și Saab. Este vorba despre libertatea de a ne trăi viața așa cum vrem, fără […] consumerism […].” — Tom Hodgkinson, Ghidul Leneșului

Puturoșenia pare a fi unul dintre cele șapte păcate capitale. De fapt, chiar este! Atunci, cum poate exista o carte pe alocuri logică și adevărată, dar care omagiază inactivitatea, precum Ghidul Leneșului. Trecând dincolo de umor sau, mai bine zis, de mijloacele retorice, esența cărții (ce nu se zărește la prima vedere) este că prea multă activitate strică, avem nevoie de răgaz (în greacă veche: scholé); de un anumit timp să lăsăm informația la murat. Oamenii de știință vorbesc despre două atitudini ale creierului, modul focusat și modul difuz. În modul difuz, croșetăm asocieri inedite, facilităm înmagazinarea și luăm o gură de aer.
Aristotel, ca să menționăm pe cineva cu „autoritate”, vorbește pe larg despre importanța răgazului. Descoperire făcută la CEX, Centrul de excelență în filosofie. Acolo, am aflat că scholé ne permite să punem întrebări profunde, nemotivate de nevoi imediate… mai mult decât atât, este precondiția filosofiei (răsfoiți începutul lucrării Metafizica). Cum filosoful grec este un delicat, își propune să ne predea felul virtuos de a fi liberi. Răgazul nu este absență, lipsa trudei, ci o oportunitate imensă de a ne îmbogăți.
Probabil, lecțiile cu mentorul personal al lui Alexandru cel mare, nu ar fi nicidecum în clasă, ci în mișcare, hoinărind pe străzi, în limbaj caracteristic: peripateticos— așa au fost numiți discipolii lui Aristotel. Filosoful grec nu s-a priceput să numere dinții femeilor și să explice relația dintre greutate și căderea obiectelor. Ce să-i facem, nu suntem infailibil!
Cum să ne petrecem răgazul? Răspuns scurt: cum vrem. Răspuns lung: cum vrem, cu condiția ca acesta să ne îmbogățească. Prin îmbogățire nu înțeleg achiziționarea de hârtii, ci de concepte fascinante, de invenții noi, de trăiri fructuoase. Când ne relaxăm la soare, ne putem pune întrebări noi și interesante. La fiecare 25 sau 45 de minute, este indicată o pauză de 5 sau, respectiv, 15 minute. Meditația seara, sau dimineața, ajută la limpezirea minții. Utilizarea aplicațiilor bazate pe spaced repetition learning ajută la învățarea rapidă și eficientă. Eu personal folosesc aplicația Anki, de câteva zile, și sunt mulțumit. Metoda Do Easy, spune că a face orice într-un mod relaxat, dar atent, duce la îndeplinirea eficientă și calitativă a ceea ce ne-am propus.
Există o diferență grosolană între scholé și a îți irosi viața. Scholé, pentru Aristotel, implicit aduce după sine utilizarea adecvată a timpului liber în scop virtuos. Virtutea se referă la dezvoltare personală, datorii sociale și împlinirea în viață (greacă veche: eudaimonia). Poate unii vor efectiv să facă nimic, cine suntem noi să îi certăm. Personal, nu sunt adeptul lui „pierde vară”, însă libertatea este individuală (atâta timp cât nu îi rănește pe ceilalți). În același timp, inactivitatea în masă duce la nefericirea tuturor. Dacă Beethoven ar fi fost o albină, probabil că ar fi pus cuvintele de mai sus într-o simfonie.
Radu Nedescu

Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole