Studenți din Sibiu, Suedia, Spania și Norvegia ajută companiile locale să se dezvolte

Studenți din țară și străinătate participă, în aceste zile, la ateliere de formare transnațională bazate pe metodologia de rezolvare creativă a problemelor, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Proiectul...
Viena

Studenți din țară și străinătate participă, în aceste zile, la ateliere de formare transnațională bazate pe metodologia de rezolvare creativă a problemelor, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Proiectul „CRE8 Europe: A Transnational Model for Enhancing Student Employability”, în cadrul căruia ULBS este partener, este derulat alături de Karlstads Universitet, Suedia, Högskolen i Innlandet, Norvegia și Universitat Jaume i de Castellon, Spania.

Festivitatea de deschidere a programului a avut loc luni, în Sala Senatului din cadrul ULBS, fiind moderată de Monica Țichindelean, din partea Departamentului de Relații Internaționale al instituției academice.
„Prezența voastră aici dovedește încă o dată că prietenii și colaborările internaționale durează în timp și peste granițe și că, împreună, putem contribui la dezvoltarea învățământului superior și la crearea unei societăți mai bune. Scopul unei universități, în contextul european și internațional actual, nu se limitează la crearea de cunoștințe teoretice, ci și la pregătirea viitorilor experți pe o piață competitivă. CRE8 Europe aduce în față necesitatea instituțiilor de învățământ superior de a colabora strâns cu piața muncii, făcând posibil ca studenții să descopere diferite medii de lucru, iar antreprenorii să descopere creativitatea studenților. Mă bucur să văd astăzi aici studenți din Suedia, Norvegia, Spania și România, 20 de minți creative care își vor alătura din nou forțele pentru a veni cu idei inovatoare pentru rezolvarea problemelor a două companii din Sibiu”, a spus Daniela Preda, directorul Departamentului de Relații Internaționale al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Luni, prorectorul ULBS Ioan-Marian Țiplic a făcut o scurtă prezentare a istoriei României și a Sibiului, cuprinzând date, printre altele, despre Transfăgărășan, sașii din Transilvania ori ceramica de Cucuteni, după care participanții au vizionat un film despre țara noastră.
„Cred că România e o țară unică și cred că acest schimb de experiență ne va fi tuturor de folos”, a spus Even Bjork, student venit din Norvegia.
Maria Muela, studentă din Spania, consideră acest proiect folositor. „Credem că acest program e util, ne dezvoltă și ne va ajuta mult în viitor. Ne așteptăm să învățăm cât de mult putem în Sibiu”, a spus tânăra.
De asemenea, Inas Arif a transmis gândurilor studenților suedezi, care au declarat că sunt încântați să descopere diferite culturi, iar Daria Sitea, care a reprezentat echipa României, a mărturisit că speră ca studenții străini care vizitează în această săptămână orașul de pe Cibin să se reîntoarcă cu drag.

Câte cinci studenți din fiecare universitate

Programul urmărește să dezvolte abilitățile studenților de a rezolva probleme într-un context non-academic, folosind problemele reale provenite din mediul de afaceri. Astfel, cei 20 de studenți (cinci studenți din fiecare universitate parteneră) vor petrece pe rând câte o săptămână în Suedia, România, Spania și mai apoi Norvegia, în fiecare țară întâlnind câte două companii locale reprezentate de absolvenți ai universității gazdă.
„Fiecare companie invitată în proiect va prezenta studenților o problemă decizională, indiferent de natura ei, urmărind să identifice cea mai bună soluție apelând la creativitatea studenților. Desfășurat sub formă de concurs, cei 20 de studenți vor fi repartizați în patru echipe. Fiecare echipă va fi formată din studenți de la toate cele patru universități partenere, iar studenții vor fi de la programe de studii diferite. Fiecare echipă va avea la dispoziție trei ore pentru a discuta și a creiona o soluție creativă problemei propuse de companie, urmând ca la finalul acestei etape să își prezinte ideea în cinci minute către un juriu”, spun organizatorii.
Pentru a permite o utilizare eficientă a timpului dar și pentru a da frâu liber imaginației și creativității, utilizarea oricărui tip de surse de informare nu este permisă în cadrul acestui proiect.
Prima etapă a consursului a avut loc în septembrie 2019, atunci când cei 20 de studenți împreună cu responabilii de proiect s-au întâlnit în Karlstad, Suedia, unde au dezbătut probleme din domeniul cultivării de cafea și a colectării selective. Acum a sosit momentul ca ULBS și Sibiu să fie gazda participanților CRE8. Astfel, în perioada 4-8 noiembrie, studenții vor întâlni două companii sibiene reprezentate de alumni ULBS și vor încerca să contribuie la dezvoltarea acestora prin propunerea unor soluții creative.

de Andra MARINESCU

FOTO: Răzvan NEGRU

Sursa: https://www.tribuna.ro

Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole