Studiu: sibienii sunt printre cei mai bogați români. “Sibiul a devenit preferatul investitorilor“

Locuitorii județului Sibiu au o putere de cumpărare peste media României, fiind la același nivel cu Brașovul. Avantajul Sibiului, se arată într-un studiu referitor la puterea de cumpărare a...
Viena

Locuitorii județului Sibiu au o putere de cumpărare peste media României, fiind la același nivel cu Brașovul. Avantajul Sibiului, se arată într-un studiu referitor la puterea de cumpărare a românilor, este că “a devenit preferatul investitorilor“.

Capitala și județe Ilfov, Timișoara și Cluj sunt poli de dezvoltare la nivel național, ai căror locuitori au o putere de cumpărare cu cel puțin 20% mai mare decât media pe țară, se arată într-un studiu întocmit de GfK România.
Imediat după locuitorii acestor județe, următorii români cu o putere de cumpărare peste medie (cu 12 – 20% mai mare) sunt sibienii și brașovenii, mai arată studiul celor de la GfK, care arată că venitul net pe cap de locuitor a crescut în cursul anului trecut cu 18 procente.

“Sibiuș a devenit preferatul investitorilor care vin în România, fiind atractiv pentru industria auto şi IT. Cel mai mare angajator industrial din judeţ şi gigantul în industria auto, Continental, şi-a extins investiţia în 2018, urmat de alţi jucători mari (Kika Automatizare) care îşi transferă activităţile în această regiune“, subliniază realizatorii studiului. Comparativ cu Brașovul – situat pe același palier al puterii de cumpărare – Sibiul are o industrie mai puțin diversificată. “Braşovul s-a dezvoltat pe mai multe segmente de piaţă, în principal pe imobiliare şi Business Service, datorită numărului de oameni cu deprinderi tehnice şi abilităţi lingvistice, a poziţionării geografice centrale, a costurilor mai scăzute faţă de alte locuri şi a condiţiilor foarte bune de trai“.

“Indicele privind puterea de cumpărare măsurat de GfK reprezintă venitul net anual disponibil pe cap de locuitor, din salarii, pensii, ajutor de şomaj şi alocaţii pentru copii, după scăderea taxelor şi a contribuţiilor sociale“, studiul GfK România

Studiul celor de la GfK face și câteva previziuni, potrivit cărora ritmul de creștere al Sibiului îl va depăși în curând pe cel al Bucureștiului. La fel, orașe al căror potențial industrial va fi valorificat în perioada următoare sunt și Alba Iulia (catalogată drept “lider naţional absolut în rândul oraşelor inteligente din ţară, cu cele mai multe proiecte smart city implementate“), dar și Aradul, care și-a dezvoltat conexiunile cu rețeaua europeană de drumuri.

„Se estimează că Sibiu, Braşov, Arad, Constanţa şi Alba Iulia sunt oraşele care, în curând, vor cunoaşte o dezvoltare mai mare decât Bucureştiul, tocmai pentru că au o infrastructură bună, dar şi centre universitare care să formeze piaţa forţei de muncă. Nu în ultimul rând, un alt factor care schimbă harta dezvoltării locale este dinamica costurilor – zonele clasice de dezvoltare devin scumpe pentru noii investitori (cazul Clujului care are în 2019 cele mai scumpe terenuri de spaţii industriale din ţară), iar asta îi determină să se orienteze spre zonele mai puţin explorate ale ţării. De asemenea, competiţia regională se intensifică odată cu disponibilitatea fondurilor europene. În acest sens, unele judeţe au adoptat strategii şi alianţe pentru impulsionarea atragerii acestor fonduri pentru a-şi dezvolta infrastructura, cum este cazul «Alianţei Vestului» – o alianţă între patru judeţe – Cluj, Timiş, Arad şi Oradea – menită să impulsioneze atragerea finanţărilor pentru dezvoltarea regională”, apreciază cei de la GfK România.

Bucureștiul, Clujul, Timișul și Ilfov vor rămâne, în continuare, “polii tradiționali“ de dezvoltare economică. În “competiție“ vor intra în perioada următoare și alte județe, care în prezent se află ușor peste media națională a puterii de cumpărare: Prahova, Argeş, Constanţa, Alba şi Arad. “Aici se prefigurează creşteri economice notabile, ele servind drept sateliţi ai marilor centre economice şi beneficiază de investiţiile jucătorilor care îşi reamplasează activităţile în proximitatea marilor centre economice care devin neîncăpătoare (Cluj, Timişoara, Braşov). Tot aceste oraşe ocupă locuri de top la absorbţia fondurilor europene şi la dezvoltarea infrastructurii. Arad şi-a asigurat un număr foarte mare de conexiuni de transport cu reţeaua europeană de drumuri, în timp ce Alba Iulia este lider naţional absolut în rândul oraşelor inteligente din ţară, cu cele mai multe proiecte smart city implementate”, se mai arată în studiul citat.

Sursa: turnulsfatului.ro Autor: Traian Deleanu

Viena
Categorii
Informații utileRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole