Susţineţi Asociaţia SGRIM München

Dragi prieteni si membri ai asociatiei noastre, Ne găsim la sfirşitul unui alt an de activitate bogată în care am încercat, si credem că am reuşit, să ne ducem...
Viena

Dragi prieteni si membri ai asociatiei noastre,

Ne găsim la sfirşitul unui alt an de activitate bogată în care am încercat, si credem că am reuşit, să ne ducem mai departe rolul de liant al comunităţii româneşti din München.

Am organizat din nou Sărbătoarea Mărţişorului, cea a dungilor de vară, iar peste puţin timp, în data de 13 decembrie, o să aibă loc Sărbătoarea Crăciunului, la care vă invităm cu drag.

Pe lângă acestea am avut proiectele noastre permanente:

  • Şcoala Românească este un loc de întâlnire pentru familiile cu copii, oferă cursuri de limbă română, educaţie muzicală la corul şcolii, ateliere creative şi alte activităţi menite să încurajeze păstrarea tradiţiilor şi identităţii lingvistice româneşti. Pentru a menţine legătura cu România, am realizat parteneriate cu şcoala din Costeşti (jud. Arges) care ne invită la Festivalul Internaţional de Castan din iunie 2020, şi cu şcoala din 23 August (jud. Constanţa), cu care intenţionăm să facem un schimb de …copii. Scoala Românească este coordonată de Zamfira Stoica şi este un proiect al SGRIM realizat cu sprijinul financiar al fostului Minister pentru Românii de Pretutindeni.
  • Grupa Piticot este locul unde cei mici se pot juca ca acasă şi pot socializa cu alţi copii români, scopul proiectului fiind unul social, acela de a-i scoate din izolarea condiţionată de necunoaşterea limbii germane şi de a-i ajuta să se simtă bineveniţi în societatea germană. Proiectul este în al patrulea an de desfăşurare şi este finanţat de Departamentul Social Sozialreferat al Primăriei München.
  • Grupa de teatru de copii Kinderwelt, coordonată de Virgil Petala si Cristina Peteanu, a fost prezentă la Festivalul Intercultural al Poveştilor in anul 2018 cu piesa Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte şi Festivalul Intercultural de Teatru 2019 cu piesa Micul prinţ de Antoine de Saint-Exupéry, realizată bilingv şi într-o adaptare modernă.
  • SeniorClub, un loc de întâlnire pentru bunicuţe, bunici şi nu numai, proiect aflat in primul an şi coordonat de Ancuţa Călugăr şi Zamfira Stoica. Proiectul este de asemenea realizat cu sprijinul Departamentului Social Sozialreferat al Primăriei München.
  • Seminarii de integrare: dreptul muncii, Bewerbungstraining în cooperare cu AWO Infozentrum Migration und Arbeit.

Una dintre cele mai laborioase activităţi este însă cea de promovare a asociaţiei şi, implicit, a comunităţii româneşti. Suntem prezenţi şi activi în societatea müncheneză participând la diferite colocvii, adunări şi grupe de lucru pe diferite teme (ex. promovarea limbilor materne şi a multiculturalităţii, realizarea raportului de integrare al Primăriei München), întâlniri cu consilieri locali (unde ne-am exprimat doleanţele, spre ex. traducerea în limba română a scrisorilor pentru părinţi de la Jugendamt). Am oferit consiliere referentei de integrare a primăriei din Ebersberg cu privire la necesităţile comunităţii româneşti. Am ţinut o prelegere angajaţilor Primăriei Augsburg cu tema România şi situaţia românilor din Germania. Si multe altele…

De asemenea am fost invitaţi la Fundaţia Hans Seidel, am realizat un seminar despre Europa şi UE împreună cu Fundaţia Friedrich Ebert, am participat la unele şedinţe ale Consiliului Consultativ de Migraţie Migrationsbeirat şi la consiliile de migraţie ale partidelor CSUSPD şi Grünen. Peste tot am avut un dialog constructiv şi benefic pentru comunitatea noastră şi am netezit drumul de colaborare.

Si anul 2019 a fost marcat de un eveniment cultural important, şi anume expoziţia  de fotografie şi pictură a artistei Maria Lie-Steiner despre imigraţia din Romania de la Academia Evanghelica (Evangelische Stadtakademie). Vă aduceţi aminte, desigur, si de proiectul cultural Munţii noştri aur poartă…, coordonat de Maria Lie-Steiner şi Maxim Corciovă şi realizat cu sprijinul Kulturreferat, House of Ressources MORGEN e.V. şi cu donaţiile unora dintre dv. pentru care vă mulţumim încă o data.

Partenerii permanenţi ai asociaţiei noastre, adică cei cu care mergem la drum… sunt Consulatul General al României la MünchenAWO Infozentrum Migration und ArbeitPrimăria MünchenMORGEN e.V. ş.a.

Dar, aşa cum ştiţi, pentru ca aceste activităţi să poată fi duse la îndeplinire, sunt necesare, pe lângă aportul finanţatorilor şi o contribuţie financiară proprie, pe care noi o realizăm din cotizaţiile de la dv.

Prin urmare rugăm membrii asociaţiei care nu au achitat cotizaţia pe anul în curs să o achite, astfel încât să putem duce mai departe proiectele propuse. Pentru a usura această obligaţie de membru vă sugerăm să faceţi un aşa zis Dauerauftrag, cotizaţia fiind, în acest caz, virată automat o dată pe an în contul asociaţiei, la o dată fixată, însă de preferinţă până la data de 31 martie.

Unii dintre dv aţi semnat pentru debitul direct, acesta însă îl vom introduce abia în anul următor, de aceea vă rugăm ca anul acesta să faceţi dv transferul. Cei care au facut-o deja nu sunt vizaţi, evident.

Sperăm că vă place ce facem şi, mai ales, poate doriţi să ne susţineti nu numai pasiv, cu cotizaţii, donaţii, ci si activ, devenind voluntari la SGRIM. Ne mărim echipa! 

Cu mulţumiri şi salutări de bine,

Comitetul de Conducere SGRIM

EvenimentePentru copii: 8.12.2019, orele 12-16 – Festivalul Intercultural al Povestilor la Stadtbibliothek am Gasteig-Sarbatoarea Craciunului SGRIM va avea loc in data de 13 decembrie 2019 incepand cu orele 17.30, in Bürgersaal Fürstenried (http://www.buergersaal-fuerstenried.de/?Lage )-Urmatoarea intalnire a SeniorClub SGRIM va avea loc in 30.11.2019 orele 10.00 la AWO Infozentrum in Sonnenstr. 12a, 80331 München.-Colectam cadouri pentru copiii din Romania: ShoeBox 2019Pentru informatii si date va rugam sa accesati pagina noastra de Facebook! 

SGRIM e.V.

Deutsch-Rumänische Gesellschaft für Integration und Migration –

Societatea Germano-Romana pentru Integrare si Migratie

Elisabeth-Kohn-Str. 33, 80797 München

Tel. +49 178 1417022

www.sgrim.de

Viena
Categorii
GermaniaInformații utile
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole