Timpul de scos din priză

Când plecau în concediu, părinții noștri scoteau toate aparatele din casă din priză. Uneori și telefonul. Noi plecăm în concediu pentru a ne scoate pe noi din priză. Dar,...
Viena

Când plecau în concediu, părinții noștri scoteau toate aparatele din casă din priză. Uneori și telefonul. Noi plecăm în concediu pentru a ne scoate pe noi din priză. Dar, atât timp cât aparatele care ne însoțesc – telefonul, tableta, laptopurile – continuă să funcționeze, ne ratăm scopul. O industrie întreagă, dedicată deconectării fizice și emoționale de la tehnologie, și-a propus totuși să ne salveze.

Un banc celebru spune „Mi s-a stricat Wi-Fi-ul din casă și a trebuit să petrec timp cu familia mea. Par niște oameni de treabă“. De câțiva ani, au început să apară baruri care afișează cu mândrie că nu au Wi-Fi, pentru că, mai nou, oamenii au început să plătească pentru a li se tăia accesul la tehnologie. Atât anul acesta, cât și anul trecut, cele mai în vogă tabere americane erau cele în care telefoanele și tabletele erau complet interzise. Mai multe zone turistice au început să își facă reclamă cu faptul că nu au semnal în zonă, ceea ce înseamnă că nu au televizor, Internet, iar telefoanele mobile nu prind nici o rețea. Și toate aceste lipsuri cu doar un pic mai mulți bani în plus față de o cazare obișnuită.

Yondr este o companie recent lansată care creează „spațiu liber de telefoane“ la evenimente culturale, educaționale, tribunale și altele. Toți cei care participă la eve­niment trebuie să își pună telefonul într-o husă specială, închisă, care poate fi redeschisă abia la ieșirea din sală. Louis CK a anunțat deja că lucrează cu ei, în viitorul său turneu de stand-up.

În mod ironic, una dintre cele mai prolifice industrii dedicate deconectării de la tehnologie este însăși tehnologia. De exemplu, Apple a introdus anul trecut noi funcționalități ale telefonului, care arată câte minute îl folosim pe zi și care oferă posibilitatea de limitare a timpului petrecut pe anumite aplicații sau de tot, pe telefon. Există aplicații (majoritatea plătite) care ajută oamenii să nu mai butoneze telefonul în neștire. De exemplu, Space este o aplicație care îndeamnă utilizatorul să respire adânc, de două ori, înainte ca orice altceva să i se deschidă pe telefon. Cu o soluție mult mai drastică vine o altă aplicație, intitulată Freedom, care poate bloca telefonul cu totul, internetul, doar anumite aplicații sau doar anumite persoane, inclusiv – și în asta constă magia sa – pe baza unei programări anterioare. Întotdea­una suntem mai puternici în închipuirile noastre și ne putem programa o oră de liniște fără prea multe emoții.

Detoxifierea tehnologică începe să fie privită ca o chestiune ce ține de igiena mentală personală, la fel de importantă ca sportul și mâncarea sănătoasă. În medie, oamenii își verifică telefoanele de 150 de ori pe zi. 84% dintre proprietarii de telefoane spun că nu ar putea supraviețui unei zile întregi fără telefon. Și 88% dintre utilizatorii de telefonie mobilă stau pe telefon chiar și atunci când au deja în față un ecran care funcționează, de exemplu, televizorul sau calculatorul. Frica de a fi lipsit de telefon este una palpabilă, are și un nume – nomofobie, de care suferă 66% dintre utilizatorii de telefoane.

Dependența de tehnologie are, de­sigur, un preț – asupra rela­țiilor cu ceilalți, asupra stării de bine personale și a capacității de concentrare. Atât aparatelor, cât și oamenilor, li se recomandă, din când în când, o pauză. Așa că răspunsul la întrebarea „ce faci în vacanță“ poate fi, anul ăsta, „îmi iau concediu de la tehnologie“.

de Mădălina Cocea  Sursa: suplimentuldecultura.ro

Viena
Categorii
CulturăDiverseInformații utileSănătate
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole