Toate pânzele sus !

 Există oameni pentru care a călători este un mod de viață. Atrași de vraja mărilor, de farmecul înălțimilor, de mirajul unor locuri noi, a unor orașe dispărute sau țări...
Viena

 Există oameni pentru care a călători este un mod de viață. Atrași de vraja mărilor, de farmecul înălțimilor, de mirajul unor locuri noi, a unor orașe dispărute sau țări îndepărtate, sunt gata oricând să-și părăsească liniștea confortului de acasă pentru a intra într-o nouă aventură. Michael Cutui-Baetu  este unul dintre aceștia.

O primă călătorie, poate cea mai dificilă, a reprezentat-o ruperea de țară.

Plecat din Timișoara natală, într-o vreme când asemenea dezrădăcinări provocau traume, s-a stabilit într-un mirific colț de lume, la Dörnsteinbach, în apropiere de Frankfurt, în Germania. Alături de minunata-i soție Friedericke, tovarășa de călătorie prin vicisitudinile vieții dar și printre meridianele globului terestru, s-au adaptat noului mod de existență, au crescut copii, și-au creat un cămin liniștit. Michael s-a implicat în activitatea culturală și socială a românilor din Germania, în calitate de vicepreședinte al Asociației culturale „Ars Longa” și membru în Comitetul de conducere al „Ligii Asociațiilor Româno – Germane”.

  Iată însă că, într-o zi, „microbul” călătoriilor a revenit la viață. Este greu să stai acasă, în fotoliu, în fața televizorului, cu o cană de ceai în față, când dorul de ducă mușcă din tine. În 2004, împreună cu cei doi băieți, Christian și Adrian, pleacă într-o primă mare aventură. Nici mai mult, nici mai puțin decât pe „acoperisul lumii”, în Himalaia. Apetitul autorului s-a redeschis. Vor urma Lumea Nouă – America, Africa, Asia, Australia.

  Călătorii zilelor noastre sunt de mai multe feluri. Cei mai mulți, trebuie să recunoaștem asta, sunt cei care fac un fel de shopping travel. Adică, unde ajung, sar din tren direct în magazinul de pantofi, rochii sau alte obiecte de firmă, iar din avion direct în hoteluri all inclusive iar odată reveniți acasă, mai bifează o țară, un mall sau un resort în discuțiile cu prietenii la un five o-clock tea al snobilor. Există a doua categorie, a călătorilor care vor să vadă și altceva: ruinele unui oraș antic, o cascadă, un muzeu sau dansurile unui trib într-o rezervație, după care își agață o farfurie pictată pe polița din sufragerie sau câțiva magneți pe ușa frigiderului din bucătărie.

  Michael Cuțui-Băetu face parte dintr-o categorie mai aparte. Îi place să voiajeze, să privească, să descopere lucruri, oameni și locuri noi, dar cel mai important, este întodeauna gata să dea seamă despre ce a văzut. Este un observator atent, care înregistrează și oferă, prin scrisul sau, farmecul călătoriilor și bucuria descoperirilor, acelora care nu au ocazia, timpul sau mijloacele financiare necesare să le facă la rândul lor. În urma calatoriilor sale, Michael Cuțui-Băetu a lăsat  (până acum) pe mâna cititorilor, următoarele cărți: Trei Doamne și toți trei…în Himalaia, pe Kala Patthar     (5550 m), volum apărut în 2005 la Editura Anamarol; Tu-riști în Australia, la Editura Nico, în 2014 și acest volum, pe care tu, cetitorule îl ai in față,  Hoinarind printre meridiane și paralele, o summa itineranta, călătoria în jurul lumii, în 122 de zile, alături de Friedericke.

   Cu toții am citit în copilarie și în vremea adolescenței Aventurile submarinului Dox, Sub soarele Africii Centrale, Cinci săptămâni în balon, Ocolul pământului în 80 de zile, Toate pânzele sus. Aceste cărți și multe altele ne-au încântat anii în care ne-am format ca oameni, ne-au populat visele iar unora chiar le-au dat imboldul de a le călca pe urme tuturor acestor aventurieri, în sensul bun al cuvântului.

  Apropierea aniversării unui număr de ani, a fost prilejul, pentru Michael Cutui-Baetu, de a-și pune în aplicare planul marii expediții. Într-o epocă când toate căutările și tranzacțiile se fac într-un ritm amețitor, prin intermediul calculatorului, autorul ne introduce în această „bucătărie” a pregătirilor de plecare, pregătiri ce își au și ele farmecul lor. Binențeles, atunci când le rememorezi și uiți de stresul inițial.

   Călători în jurul lumii au fost destui în ultimele cinci secole, din anno domini 1522, de când Ferdinand Magellan s-a încumetat să o realizeze pe prima, din păcate fără să o ducă la bun sfârșit, moartea venindu-i din mâinile băștinașilor insulelor Filipine. I-a urmat celebrul corsar, explorator și căpitan englez Francis Drake, primul, de fapt, care reușește să ocolească Pământul și se întoarce teafăr de unde a plecat, spre norocul reginei Elisabeta, ce-i folosește calitățile de marinar încercat la distrugerea Armadei spaniole pornită la cucerirea Angliei. Sărim peste personajul creat de Jules Verne, excentricul Phileas Fogg, cu a lui metodă de „a sări matematic din tren pe vapor și de pe vapor în tren”,  îl amintim în treacăt pe Joshua Slocum, cartea lui „Navigand singur în jurul lumii” rămâne și astăzi o lectură incitantă, pentru a ajunge la singurul român autor al unui jurnal de călătorie în jurul lumii. Este vorba de generalul Constantin Găvănescu, însoțitorul prințului moștenitor Carol în această călătorie, de la care au rămas minunatele descrieri ce alcătuiesc volumul ” Ocolul pământului în șapte luni și o zi „. Deh, alte vremi, alte mijloace. Călătoria lui Michael Cutui-Baetu a durat jumătate din acest timp, adică patru luni, mai exact 122 de zile. Și de nopți, nu uită să adauge Friedericke, la un moment dat, în carte.

  Columbus, ce nume predestinat, este vasul de croazieră pe care au petrecut cele patru luni Michael Cutui-Baetu și Friedericke, alături de alți 1400 de pasageri, plus un echipaj format din 650 de oameni: marinari, ofițeri de navigație, barmani, cameriste, bucătari. Majoritatea călătorilor provine din Commonwealth-ul britanic, mai mult de 90 la sută, dar sunt grupuri de germani sau olandezi. Surpriza, plus bucuria pentru cei doi, este să întâlnească, printre membrii echipajului, români get-beget, sau ” români vopsiți”, cum îi numește Michael, fără rea voință, pe cei căsătoriți cu românce. Fumător inveterat de pipă, autorul se alătura din prima zi unui grup „de vicioși” pe puntea 12 iar împreună cu Friedericke unui grup mai restrans de germani, alături de care vor petrece momente interesante și pline de amintiri plăcute, atât pe vapor dar și în timpul escalelor prin porturile lumii și excursilor pe uscat. Vaporul este un oraș plutitor, un adevărat Turn Babel cu 14 punți, (cine își mai aduce aminte de jandarmul Louis de Funes și călătoria la New York, în filmul cu același nume, când, într-o scenă memorabilă, își ghida tovarășii de drum, pe translatanticul cu doar doua punti, Upper Deck si Lower Deck ?) iar Michael Cutui-Baetu, care a facut din ziaristică o adevarată pasiune, caută să afle cât mai mult despre viața pe un asemenea vapor, să descopere și să descrie în însemnările sale componența vasului, oamenii pe care-i întâlnește și alături de care v-a conviețui în cele patru luni, orarul zilnic al evenimentelor. Când are timp, între un port și următorul, profită pentru a invita, membrii ai echipajului sau tovarășii de călătorie, la câte o șuetă, ocazie de a culege interviurile ce vor augmenta aceste note de voiaj.

  Fără îndoială că punctul forte al acestor însemnări sunt țările și orașele vizitate. Autorul nu se limitează însă la simpla lor enumerare. Sub forma unor dialoguri cu Friedericke, pentru a o pregăti la ce urmează să descopere la fiecare escală, iar pe noi, cititorii, pentru a ne incita, Michael (îi) oferă informații istorice, geografice, câteodata amuzante sau ieșite din comun despre fiecare dintre aceste obiective. 

  Să nu uităm că Michael Cuțui- Băetu este și un romancier de succes,  (cărțile sale, Explozie la Belfast, Ortopezii, Clipa Adevarului,  Padurea de la „Moara Dracului „, Psihograma crimei dar și trei volume polițiste din seria Chris Miller și cazurile sale pot fi comandate pe internet la adresa www. michael-cutui.de) păstrându-și stilul alert și în jurnalele de călătorie, atent să nu alunece în plictiseala descrierilor lungi sau lipsite de interes ce îndepărtează cititorii. Nu lipsesc din carte savuroasele discuții cu Friedericke, pe diferite subiecte, de la compartamentul ce lasă câteodată de dorit, al britanicilor de pe vas, punând sub semnul întrebării buna creștere a celor din țara Albionului sau, pe de altă parte, înalta calitate a serviciilor prestate de către personalul auxiliar al vasului, până la mici împunsături, fără răutate, legate de prețurile sau calitatea diferitelor obiecte achiziționate de-a lungul călătoriei, totul învăluit într-o notă de umor care, trebuie rumegat pe îndelete, câteodată, pentru a fi înțeles, înainte de slobozirea hohotului de râs. Soț atent, deși în mijlocul oceanului, pe un vas ce face înconjurul lumii, Michael nu uită ziua de naștere a Friederikei. Cum obișnuia în fiecare an, îi ofera și acum, acolo, la antipozi, o poezie în dar de ziua ei, poezie ce se adaugă celor deja publicate în volumul omagial Friederike’s Welt – Lumea Friederikei.

  „Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc citesc doar o pagină”, scria, cu aproape două milenii în urmă Sfântul Augustin. Nu există nici urmă de îndoială că Michael Cutui-Baetu cunoaște acest îndemn la depășirea propriului EU. A călătorit, la rândul lui, dar mai important, a scris pentru alții, pentru cei care iubesc cărțile și călătoriile. Pregătește-te, cetitorule, pentru o călătorie fabuloasă în jurul lumii. Vei întâlni vechi civilizații, atât din Europa dar și din America de Sud, din Asia și din Orientul Mijlociu, te vei opri, la propriu, pe insula varanilor și vei înota printre pisici de mare și rechini, ce-i drept, mai mici. Vei călca printre ruinele anticului oraș Petra, vei traversa Oceanul Alantic și Oceanul Pacific, vei trece prin Canalul Panama și prin Canalul de Suez, vei naviga pe Marea Caraibelor și vei vizita insulele piraților din trecut, te vei gândi de două ori înainte să treci prin Golful Aden, fieful piratilor somalezi din zilele noastre, poate vei fi orbit de luxul Shanghai-ului sau te vei întrista alături de scriitor – vânzătorul de cărți din Barbados.

  Vasul Columbus nu este goeleta Speranța, dar îndemnul lui Anton Lupan este valabil și acum, înainte de a deschide această carte de călătorie.

 Toate pânzele sus!

 „Căpitanul” Michael Cutui – Baetu este la timonă.Prof. Sebastian Doreanu

RAFA (Romanian American Freedom Association).   

Viena
Categorii
CulturăRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole