UN NOU RĂZBOI RECE

1) Românii stau în calea tuturora; turcii i-au ţinut 500 de ani ostatici pentru a intra şi ei astfel în Europa; pentru a ajunge la Constantinopol, la fraţii lor,...
Viena

ROMAN-Viorel-wb1) Românii stau în calea tuturora; turcii i-au ţinut 500 de ani ostatici pentru a intra şi ei astfel în Europa; pentru a ajunge la Constantinopol, la fraţii lor, slavii de sud din Balcani, ruşii trebuie să treacă peste ei; occidentalii, pentru a ajunge la Marea Neagră şi a opri expansiunea ruşilor, la fel. Şi pentru că şi românii au fireşte interesele lor, imperiile se folosesc de interpuşi fideli, aşa zişi creoli, străini de neam. Turci se folosesc de fanarioţi, de ruşii, de evrei şi ţigani, iar occidentalii de germani, maghiari şi evrei.

2) Proiectul regăţenilor, moldo-valahilor, să ne unim în cuget şi-n simţiri împotriva maghiarilor, germanilor, evreilor, ţiganilor şi mai ales a globalizării şi raţionalităţii occidentale, trece cu vederea cei 100 de ani de la Marea Unire. Partidă naţională, Transilvania şi Banatul nu se prea împacă cu Partida ortodoxă moldo-valahă PMR, PCR, FSN, FDSR, PDSR, PSD, USL, PC. Vezi rezultatul alegerilor de o parte şi cealaltă a Carpaţilor.

3) Fărădelegile maghiarilor sunt la fel de condamnabile ca şi cele ale germanilor, ţiganilor, evreilor şi romanilor. Ideea că navala spre vest a slavilor a fost frântă în Panonia romano-catolică a lui Ştefan cel Sfânt este, se pare, a lui Daicoviciu. Fără breşă salvatoare, decimarea sau greco-slavizarea românilor ar fi fost probabil, ca cea de la sud de Dunăre astăzi.

4) Pe de altă parte nu ungurii au lichidat Biserica unită cu Roma, garanţia emancipării naţionale şi sociale, ci fraţii lor, moldo-valahii. Ei au ucis episcopii, preoţi uniţi şi intelectualii filo-occidentali, au reorientat 2.000 de biserici cu baioneta spre Moscova, azi refuză retrocedarea lor, plagiază şi degradează Şcoala Ardelena la nivelul jos, fără Dumnezeu, atee, iluministă. Perfidie bizantină sau prostie balcanică? Sau şi una şi alta?

5) Antimaghiarismul, antisemitismul şi antigermanismul din discursul moldo-valah sunt expresia unui anti occidentalism atavic, oriental şi uşor explicabil prin izolarea milenară greco-fanariota de după Marea Schismă, lipsa de contact direct a estului cu vestul, a Cortinelor de Fier sau Argint, care i-au ţinut departe pe ortodocşi de Roma, de civilizaţia latină.

6) După Marele şi Sfântul Sinod Ortodox, la care Moscova nu a participat, a început un nou Război Rece. Cauza reală e imensului eşec al anului revoluţionar 1989, când toată lumea spera în refacerea unităţii creştine. Vladimir Putin este foarte clar: şi fără războiul din Ucraiana sau Orientul Apropiat s-ar fi găsit un motiv. În ce tabără vor fi ortodocşii moldo-valahii în noul Război Rece?

7) La ortodocşi observăm un ciclu social-politic, după (1) dezordine şi mizerie pseudo-democratică, (2) despotul face ordine, apoi (3) sătui de lipsa de drepturile omului ei se răscoală şi revin la (1) s.a.m.d. Fără refacerea unităţii creştine aşteptată de un mileniu, din acest cerc vicios va fi dificil, dacă nu chiar imposibil, de ieşit, ca în mitul lui Sisif.

8) Ruşii după (1) marea vânzare din anii 90, (2) se ridică acuma sub Putin din genunchi (o formulare genuin rusească) şi se văd, cred ameninţaţi de NATO. O condiţia necesară şi suficientă pentru un nou regim autoritar? Urmează o nouă dictatură orientală? La români teama de occident, de raţionalitatea contractului este numai la moldo-valahi.

9) Ardelenii şi bănăţenii se tem mai degrabă de o nou eliberare greco-pravoslavnică. În condiţiile în care Putin, protectorul tuturor ortodocşilor, declară că în două zile e la Bucureşti! Va reuşi preşedinte Iohannis să facă credibile normele şi valorile occidentale ale Şcolii Ardelene peste Carpaţi, la Bucureşti? Sau va învinge modelul despotic cu măduva duhovnicia şi sobornicia greco-pravoslavnică, străină de latinitate?

10) Serbia n-a reuşit să îngenuncheze Croaţia catolică, nici Moscova Ţările Baltice. După ocuparea Crimeeii avântul Armatei Ortodoxe s-a împotmolit în Ucraina. Dacă occidentalii nu-i vor mai lăsa pe catolicii sub ruşi, atunci şi Transilvania, Banatul pot spera. Graniţa civilizaţiilor e pe Carpaţi. Există totuşi şanse reale că normele şi valorile occidentale să fie îmbrăţişate şi de moldo-valahi şi ei să adere de facto, nu numai de jure, la Europa fără ca Moscova să intervină în forţă. Apropiată vizita în România a papei Francisc cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire dă încredere, în acest sens, tuturora romanilor.

 

***

Eseul Revin ruşii

http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/COMENTARII/Revin%20rusii%20de%20Viorel%20Roman.htm

e surprinzător de actual. Asta mă încurajează să încerc o privire eurocentristă, din perspectiva Imperiului Sfântului Petru, mai puţin familiară ortodocşilor supuşi privaţiunilor inerente izolării, cenzurii şi propagandei milenare anti occidentale, antifasciste din Imperiul Sfântului Andrei, pentru a desluşii critic cauzele şi consecinţele noului Război Rece.

 

***

Platforma Romania100

A. Prim-ministrul Dacian Cioloş prevede: „În 2018, România va celebra centenarul Marii Uniri. 100 de ani au însemnat cicluri dramatice, de la totalitarism către democraţie, de la războaie şi crize profunde la integrarea în NATO și Uniunea Europeană. Dacă vrem că România să crească, avem nevoie de o reforma profundă a statului. Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice și cicluri electorale. (Bucureşti la 17 octombrie 2016)

În calea tuturor răutăţilor, emanciparea naţională şi socială a românilor a început cu Unirea cu Roma a ardelenilor 1698, Unirea Principatelor 1859, Marea Unire 1918, aderarea la UE/NATO 2007. Ce urmează? Apropiată vizită a papei Francisc are nolens-volens o legătură atât cu această emancipare de secole, cu celebrarea Uniri, dar mai ales cu viitorul ţării, cu continuarea dialogului în vederea realizării unităţii creştine, fără de care formele fără fond ale statului neofanariot mafiot se perpetuează. El e mai mult de jure decât de facto integrat în occident. Faptul că patru milioane de români au votat cu picioarele (după o expresie americană), au părăsit biserica şi statul duhovniciei şi soborniciei moscovite şi constantinopolitane şi s-au refugiat în civilizaţia occidentală e concludent în acest sens şi justifica cu prisosinţă Platforma Romania100.

Mai ales în condiţiile noului război rece, a redeschiderii „Chestiunii Orientale”, urmare a eşecului refacerii unităţii creştine din anul revoluţionar 1989 şi a refuzului patriarhatelor din Rusia, Bulgaria, Georgia, Antiohia de a participa la Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, „reforma profundă” a statului şi conducătorilor românilor este un deziderat major. El poate fi realizat cu aportul UE/NATO, dar mai ales prin continuarea dialogului preşedintelui Iohannis, în concepţia constantinopolitană a simfoniei, şef al statului şi bisericii naţionale, Preafericitului patriarh Daniel, Preafericitului Lucian, cardinalului Mureşan, prim-ministrului, cu Roma început la Bucureşti de Fericitul Ioan Paul II 1999. Ajunsă în dezbatere publică, Platforma trebuie completată cu dimensiunea religioasă a „reîmprospătări profunde” a societăţii, statului, mai ales ca papa Francisc spune clar: „Biserica Catolică nu dorește să impună nici o condiţie, în afara celei a profesiunii de credinţa comune. Suntem gata să căutăm împreună modalităţile prin care să garantăm unitatea necesară a Bisericii în condiţiile actuale. „Vladimir Putin a făcut primul pas în Cuba, ce fac Iohannis, Cioloş când vine papa? Îl invită şi uită dimensiunea religioasă a reînnoirii societăţii şi statului?

Linkuri: http://www.totpal.ro/viorel-roman-statul-la-romani-ed-a-ii-a/ http://www.mioritausa.news/opinii/biserica-statul-doina-dragut/ http://confluente.ro/viorel_roman_1432427621.html

www.viorel-roman.ro

***

Superioritatea occidentalilor şi inferioritatea ortodocşilor moldo-valahi este o situaţie intolerabilă, de aceea încerc mai jos să schiţez câteva repere majore, care să ajute atât la înţelegerea acestui curent de gândire religios şi politico-social – o fantomă care bântuie cam de mult prin Europa -, cât mai ales calea restabilirii normalităţii, a egalităţii.

1054 după Marea Schisma se trece imediat la refacere unităţii creştine, mai ales că ortodocşii ajung sub islam şi cer ajutor. 1095 papa Urban începe cruciadele până când se reface unitatea creştină cu spada şi se declară la Conciliul Luteran IV 1214 superioritatea catolicilor. O mare greşeală, de aceea la Conciliul de la Florenţa 1439 împăratul bizantin şi papa pun pe picior de egalitate cele două Biserici surori şi refac astfel o autentică unitate creştină. De atunci avem două curente religioase şi politice, una continua linia de la 1214, asta o fac la noi maghiarii prin excelenţă, alţi cred în egalitatea creştină de după 1439.

Emanciparea naţionale şi socială a ardelenilor începe cu Unirea cu Roma 1698. Ea s-a făcut pe baza Conciliului de la Florenţa, dar când au văzut ce înseamnă asta grecii, ruşii, sârbii, dar mai ales ungurii s-au opus, au făcut pe unii ardeleni să accepte linia lor şi să se simtă şi ei superiori fraţilor lor, moldo-valahilor ajunşi robi ai sultanului turc şi patriarhului grec. Avem aşadar o primă unire cu Roma 1698 pe baza Conciliului de la Florenţa, pentru care pledez şi eu, şi o a doua unire 1701, prin maghiarii, care se pretind superiori pe baza Conciliului Luteran. Pentru aceştia intrarea în Europa e posibilă şi azi numai prin UDMR.

Moldo-valahii au o altă istorie, sunt o enigmă şi un miracol (G. Brătianu) şi au luptat eroic două secole, după căderea Constantinopolului, inpotriva turcilor. După trădarea lui Cantemir ei ajung însă jos de tot, sub greco-fanarioti şi din nou e un miracol cum au supravieţuit sub cea mai stupidă administraţie posibilă. Apoi ei reuşesc din nou miraculos sub Cuza şi Carol II, cu ajutor franco-german, să obţină independenţa şi 1918 Marea Unire. Fapta statală e lor, idee naţională e a Şcolii Ardelene, de aceea încercarea ortodocşilor moldo-valahii de a avea şi fapta şi ideea naţională, de a-i obliga pe ardeleni să fie ca ei e insuportabilă. Asta însă nu diminuează meritele, iar orientarea spre Roma, spre EU/NATO a celor patru preşedinţi ortodocşi moldo-valahi depăşeşte blocajul maghiarilor, ruşilor, sârbilor, grecilor şi sunt convins că vom asista la o refecarea a unităţii creştine pe bază de egalitate, cu ajutorul papei Francisc, care vrea o unitatea a creştinilor fără condiţii.

Superioritatea catolicilor, maghiarilor e la fel de insuportabilă, intolerabila, ca lichidarea, periferizarea de către ortodocşii moldo-valahi a Bisericii Unite cu Roma, a Şcolii Ardelene şi mai ales încercarea de a impune stilul lor de viaţa tuturor romanilor. Asta e nodul gordian, care poate fi tăiat printr-un dialog în vederea unirii cu Roma, fără intermediari maghiari.

***

Superioritatea catolicismului şi inferioritatea ortodoxiei (II) este intolerabilă, de aceea, mult stimate domnule IP, recitind cele 24 de puncte critice pe care aţi avut bună voinţă de al le formula mă poticnesc mereu la „Hai să ne unim sub mine!” Și orgolioasa creștinătate răsăriteană nu vrea! Ca să vezi!” Aşa a fost în vremea cruciadelor, care s-au încheiat în 1214, aşa a fost în vremea unirii a doua a ardelenilor ortodocşi cu Roma, cu intermediarii maghiari, 1701. Memoria colectivă a neamului nu se înşeală, dar nu vede oportunitatea zilelor noastre, când papa Francisc vine în România, cu prilejul a 100 de ani de la Marea Unire, şi spune clar, fără condiţii şi în egalitate deplină? Să refuzăm orice ofertă de emancipare în numele traumelor reale din perioada evului mediu, feudală? Să rămânem în lanţurile grele ale duhovniciei şi soborniciei moscovite şi constantinopolitan, pentru că ne-am obişnuit?

Desigur chestiunea ţigăneasca este minoră în comparaţie cu dialogul în vederea unirii cu Roma, dar Iliescu, Năstase, Georgescu, Voicu, sutele de mii, care au fost trimise în vest de ei, au creat o imagine distorsionată, dezavantajoasa ortodoxiei moldo-valahe de la Bucureşti. Ţiganizarea poate nu-i politic corect, dar formularea Roma-izarea, Romi-zarea, Romanes-izarea romanilor e grotească. Din fericire perioada asta tulbure de tranziţie informală ţigăneasca plină de ilegalităţi (vezi cartea „Factorul intern”, de gen. Aurel Rogojan) s-a cam încheiat, cu excepţia Ţârişoarei unde aroganţa lor (din nou, nu merge romiasca) este mai virulenta ca niciodată. Să nu ne pierdem însă în amănunte, Catalogul Dv de constatări şi întrebări este preţios, pentru că este sincer, direct, o bază solidă de discuţii, de aceea permiteţi-mi să revin.

————————–

Dr. Viorel ROMAN

www.viorel-roman.ro                                                   

Bremen, Germania

noiembrie 2016

Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole