Un popor care îşi ignoră trecutul, îşi ratează viitorul – EXPERIMENTUL PITEȘTI – FILMUL

Lung-metrajul Experimentul Pitești este primul proiect de film artistic despre ororile de la Piteşti petrecute între 1949-1952, și primul film realizat din strângeri de fonduri în România, primul film...
Viena

Lung-metrajul Experimentul Pitești este primul proiect de film artistic despre ororile de la Piteşti petrecute între 1949-1952, și primul film realizat din strângeri de fonduri în România, primul film adus la viață de o echipă tânără și entuziastă în majoritate 80% la debut. Este cel mai recent film cu actorul Ion Caramitru, realizat voluntar, benevol, din dorința de a aduce contribuţie istoriei, educaţiei româneşti și un omagiu celor care au suferit în perioada regimului comunist, apărându-și valorile și credinţa cu prețul vieții.

Proiectul de interes național, producția filmului Experimentul Pitești, al regizoarei Victoria Baltag este un film 100% independent, aflat în stagnare timp de mai multe luni. În urma interesului masiv pe care comunitatea l-a avut în privința filmului, am anunțat cu bucurie  faptul că demarăm ultima campanie de strângere de fonduri necesare pentru post-producție, o ultimă etapă obligatorie pentru ca filmul să iasă pe marele ecran.

Lansăm un apel la conștiința fiecăruia de a contribui si de a sprijini etapa finală de realizare a filmului despre cea mai cruntă periodă a istoriei noastre, Experimentul Pitești, despre care laureatul Premiului Nobel pentru literatură – Alexandr Soljenițîn – spunea că ”este cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”, iar istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, afirma, cu aceeași zguduire emoțională, că ”a fost una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”. Merităm și trebuie cu toții să ne cunoaștem istoria.

Jumatate din varianta brută regizorală a fost proiectată la Iaşi, 18 noiembrie 2018, la Sala Palatului, în cadrul Conferinţei ‘’Reeducare prin tortură, versus reeducare prin cultură’’. Echipa tânără și plină de entuziasm a depus un real efort în realizarea lung-metrajului, muncind cu dragoste și inima deschisă, benevol. În marea familie a filmului se află până în prezent mai mult de 600 de oameni. Filmările au avut loc în zonele Bucureşti-Pitești, dar și la Iași.

Mărturisirea fiilor unor condamnați Prof. Andi Daschievici este fiul lui Petru Daschievici, deținut politic care a trecut prin ororile închisorii de la Pitești, iar domnul Lucian Merisca este fiul lui Constantin Merisca, un alt tânăr închis și torturat, tot acolo. Cei doi fii ai deținuților politici au văzut pentru prima dată bucăți din varianta brută regizorală a filmului ”Experimentul Pitești” la Iasi, în urma cărora au exclamat că sunt imagini identice cu cele povestite de părinții dumnealor la ieșirea din închisoare. „Este cutremurător să auzi prin ce au trecut acești oameni la Pitești, astăzi am văzut și imagini, pentru prima oară. Acest film este necesar conștiinței noastre naționale. Sprijinim inițiativa și vom ajuta și noi cum putem pentru terminarea acestui film.”, spune Dr. Daschievici.

Reamintim că filmul artistic ”Experimentul Pitești ” mai are nevoie de 44.000 de euro ca să poată fi prezent pe marile ecrane. Companiile pot directiona acum, la final de sezon, cei 20% din impozitul anual pe profit. Donațiile individuale continuă prin campania deschisă pe Bursa Binelui: https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Experimentul-Pitesti-Film  sau în contact direct către Fundația Connections: www.hermanfilm.com/donatii. Asociația Connections este o organizație cu peste 400 de evenimente active, implicată în activități culturale, științifice și educaționale încă din 2012.

 Pentru antreprenori există posibilitatea direcţionării a 20% din impozitul anual pe profit, pentru salariaţi exista posibilitatea direcţionării celor 2% din impozitul lor pe venit iar pentru parteneriate-companii, business angels sau filantropi am pregatit un pachet frumos de vizibilitate după cum urmează:

· Posibilitatea de a deveni producător asociat (pentru o donaţie de la 7 000 euro în sus)

· Posibilitatea de a deveni co-producator  (pentru o donaţie de la 10 000 de euro în sus)

· De a avea numele pe genericul filmului (de la 1000 de euro în sus)

· De a primi credit IMDB, cel mai recunoscut website pentru filme la nivel internaţional (idem)

· Posibilitatea de a cunoaşte echipa şi a afla din secretele producţiei noastre (de la 7000 euro în sus)

· Puteţi primi în mod special 5 invitaţii la premieră sau 5 invitaţii la petrecerea de după premieră (de la 7000 euro în sus)

· Puteti deveni Art Angel Special – plătind pe unii dintre actorii noştri, sau pe unii dintre membrii echipei(Contact la: office@connections.org.ro şi la 0040747551721 (titulatura se primeşte de la suma de 5000 de euro în sus)

· De asemenea, scoatem la licitaţie obiecte şi articole vestimentare pe care actorii noştri le-au purtat. Acestea din urmă pornesc de la un preţ special.

· O colaborare de promovare a firmei sau ideii dumneavoastră de proiect prin realizarea unui spot sau alte proiecte video. Preţuri avantajoase sau oferte în regim barter.

· Logo şi banner al firmei pe genericul filmului (de la suma de 4000 de euro în sus)

· Promovarea companiei la evenimentele noastre prin menţionarea numelui, distribuirea de flyere, acceptarea de panouri publicitare la conferinţe de presă, simpozion, premieră (de la 20000 de euro în sus)

Transfer bancar direct cu textul ,,Pentru Experimentul Piteşti Film’’ se pot face prin fundaţia Connections la :

Cont în EURO (puteți dona doar EURO):

 • Numele beneficiarului ASOCIAȚIA CONNECTIONS
 • Numele băncii: Patria Bank
 • Numele sucursalei SUCURSALA TRAIAN
 • Adresa sucursalei și a băncii BUCURESTI SECTOR 2
 • IBAN : RO86CARP0451P0067179EU01
 • BIC (SWIFT): CRDZROBU

Cont în lei (puteți dona doar LEI):

 • Numele beneficiarului ASOCIATIA CONNECTIONS
 • Numele băncii Patria Bank
 • Numele sucursalei SUCURSALA TRAIAN
 • Adresa sucursalei și a bancii BUCURESTI SECTOR 2
 • IBAN RO05CARP0451P0067179RO02
 • BIC (SWIFT) CRDZROBU

Cont în Lire Sterline (puteți dona doar Lire Sterline):

 • IBAN RO72CARP0451P0067179GB01
 • BIC CRDZROBU

Victoria Baltag – Regizor/Producător

Viena
Categorii
CulturăDocumentarDONEAZĂEducaţie - PremiiInformații utile
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole