Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia «Dacia» – 15 ani de activitate

Evenimentul a început în prima zi, cu vizitarea Muzeului de Istorie şi Etnografie al Românilor din Transcarpatia – Apşa de Jos (creat de familia Botoş în propria casă) şi...
Viena

Evenimentul a14520488_1338741402811579_1407432936649779256_n început în prima zi, cu vizitarea Muzeului de Istorie şi Etnografie al Românilor din Transcarpatia – Apşa de Jos (creat de familia Botoş în propria casă) şi în orăşelul Slatina – o “capitală” a românilor din dreapta Tisei.

A doua zi, într-o ambiantă  plăcută, în sala de conferinţe a singurului  complex hotelier din Slatina, cu ocazia aniversării celor 15 ani de activitate a Uniunii Regionale din Transcarpatia „Dacia”, în calitate de gazdă şi moderator,  preşedintele dr. Ion Botoş a inaugurat manifestarea şi a prezentat oaspeţii, (care nu au fost puţini ) – corpul diplomatic românesc din Ucraina ( Ambasada României la Kiev, Consulatul României la Odesa, Consulatul României la Cernăuţi, Consulatul României la Slatina) invitaţi din România şi Republica Moldova, profesori de şcoli şi universităţi, autorităţile locale şi naţionale, preşedinţi sau vicepreşedinţi de asociaţii, specialişti (istorici, etnografi etc.), colaboratori ai Uniunii Regionale din Transcarpatia „Dacia” etc. După o succintă retrospectiva din istoria şi activitatea Asociaţiei „Dacia”, în fruntea căreia se află de 15 ani, preşedintele I. Botoş, a prezentata realizările şi actualele probleme cu care se confruntă românii din Maramureşul istoric. Prioritară fiind problema de redobândirea a cetăţeniei pentru rezolvarea căreia au adus în discuţie această temă şi alte persoane din regiunea Transcarpatia.  Este o importantă şi principială dorinţă pentru românii autohtoni din zonă, care au avut îndrăzneala şi curajul să nu accepte şi să nu permită ocupantului rus-sovietic să fie divizată în români şi moldoveni, problemă ce necesită soluţionare din partea Guvernului Român.  „Noi nu suntem români de pretutindeni, ci autohtoni din Maramureşul istoric, de aceea nu dorim să obţinem cetăţenia română, ci insistăm s-o redobândim” – a spus dr. Ion Botos. Mesaje de felicitare pentru păstrarea identităţii şi revigorarea conştiinţei naţionale în această zonă greu încercată de istorie  au adresat şi Ion Popescu, preşedintele Uniunii Interregionale a Românilor din Ucraina, Aurica Bojescu, profesorul Petru Posteucă, redactorul-şef al „Zorilor Bucovinei”, Nicolae Toma etc.

Manifestarea Culturală „Uniunea Regională a Românilor  din Transcarpatia «Dacia» – 15 ani de activitate în comunităţile româneşti din Transcarpatia” şi seminarul „Asociaţii Româneşti din Ucraina” a avit loc în localitatea Apşa de Jos – Slatina la începutul acestei luni. În cadrul desfăşurării seminarului „Asociații Românești din Ucraina”, unde au fost semnate 10 acorduri de parteneriat cu organizații din România și Ucraina, cinci lideri de  societăţi ale românilor din regiunea Cernăuți au semnat acorduri de colaborarea cu Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, au fost puse în dezbatere mai multe probleme, cu care se confruntă comunitatea românească din dreapta Tisei, discuţiile aprinse s-au axat în principiu pe sensibila problemă de redobândire a cetăţeniei române, dl Ion Botoş  atenţionând şi faptul că în 2018 se va sărbători centenarul de la Marea Unire, iar  mulţi participanţi la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918 nu au cruci la căpătâi, mizând nu pe obţinerea, ci pe redobândirea cetăţeniei române de către românii din zonă.

Programul artistic a fost regizat de doamna Elena Botoş, ce a fascinate publicul present cu un spectacol de zile mari, cu muzicanţi şi piese maramureşene, interpretate de ea  şi nepoţica Anghelina ce este studentă la muzica. Cunoscuta interpretă de muzică populară Angela Buciu, a senzibilizat auditoriul cu cantecele sale patriotice.

Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia” condusă de dr. Ion M. Botos din Apsa de Jos, pe parcursul celor 15 ani de la înfiinţare a organizat diferite manifestări culturale la care au fost prezenţi romani din Transcarpatia, din regiunile Cernăuţi şi Odesa şi nu în ultimul rând din România.

 

 

Clement LUPU

Text şi foto

 

Viena
Categorii
Ucraina
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole