„Veniţi de luaţi lubeniţă”

Consiliul local şi Primăria Gottlob organizează în acest weekend Festivalul Lubeniţei. Gottlobul devine, in 14 si 15 august, centrul Banatului! Consiliul Local si Primaria Gottlob organizeaza Festivalul Lubenitei, ajuns deja...
Viena

Consiliul local şi Primăria Gottlob organizează în acest weekend Festivalul Lubeniţei.

Gottlobul devine, in 14 si 15 august, centrul Banatului! Consiliul Local si Primaria Gottlob organizeaza Festivalul Lubenitei, ajuns deja la editia a VIII-a. Veniti la Gottlob si veti avea parte de doua zile de spectacol cu miez dulce! Localitatea timiseana Gottlob este recunoscuta pentru cel mai bun pepene verde din tara.

Parada începe sâmbătă, 15 august 2016, la ora 18.00 din faţa Şcolii din Gottlob, cu majoretele din localitate, majoretele din Nădlac – Arad, Formaţia de dansuri Gottlob, Ansamblul de dansuri de la Sviniţa şi Fanfara de la Recaş. Între orele 18.30 şi 20.30, pe scena amenajată lângă baza sportivă va avea loc un spectacol artistic oferit de majorete şi formaţiile de dansatori.  Festivalul Lubeniţei are o nouă formă de prezentare, calitatea superioară fiind adusă acum de un proiect câştigat de Primăria Gottlob. „Prin proiectul pe Măsura 322 “Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”, avem cuprinse reabilitarea drumului Gottlob-Tomnatic, construirea unei creşe cu două grupe şi o componentă culturală, realizarea unui târg tradiţional. La noi, târgul este Festivalul Lubeniţei. Astfel, au fost achiziţionate 50 de standuri de prezentare, 20 de corturi, instalaţie audio pentru scenă, staţie, microfoane şi boxe. Partea culturală a proiectului are o valoare totală de 47.157 euro + TVA”, spune viceprimarul din Gottlob, Cristian Cerba.

DATE ISTORICE DESPRE LOCALITATE

Se situează în zona de vest a judeţului Timiş, la 51 km vest de municipiul Timişoara, 17 km nord de oraşul Jimbolia şi 23 km sud-est de Sânnicolau Mare, pe drumul judeţean DJ594 Lovrin – Jimbolia. Este conectat la reţeaua de cale ferată, având staţie la linia Lovrin – Nerău. Se învecinează la nord-nord-vest cu Tomnatic, la nord-est cu Lovrin, la vest cu Bulgăruş, la sud-est cu Grabaţ, la sud-vest cu Comloşu Mare iar la vest cu Vizejdia.

Înfiinţarea localităţii

Gottlobul de astăzi a fost înfiinţat în anul 1772, în acelaşi timp cu localitatea vecină Tomnatic, pe un teritoriu care a fost locuit şi în trecutul mai îndepărtat. Între 1770 şi 1773, administraţia, sub îndrumarea consilierului cameral Hildebrand (conform unei alte surse, căpitanul Tribaustter), avea să construiască la Gottlob un număr de 203 case pentru coloniştii germani (şvabi). Parohia catolică a fost şi ea întemeiată la scurt timp, în 1773. Marea majoritate a coloniştilor care au fondat Gottlobul au venit din Luxemburg şi Lotringia, dar şi din Alsacia, Mainz, Trier, Franconia şi câţiva din alte localităţi din Banat. Despre înfiinţarea localităţii, dascălii gottlobeni Ioan Sedule, Andrei Wille, Ana Schmertzer şi Francisc Wenner, care au întocmit Monografia comunei Gottlob (1962), menţionează că „cea dintâi înregistrare asupra comunei Gottlob s-a făcut la data de 25 aprilie 1772 în comuna Grabaţ, în timp ce la Gottlob se zideau casele coloniştilor şi se organiza noua comună.”Construcţia caselor ar fi durat puţin timp, pentru că, la data de 1 februarie 1773, comuna Gottlob avea deja o administraţie proprie”, se mai arată în această monografie. Tot de aici reiese că numele comunei a fost dat încă de la înfiinţare. Printre numele primilor colonişti apar nume precum: Ehrlinger, Flikinger, Hekl, Jung, Katrein, Knuib, Muller, Nagl, Reiter, Schmidt, Schmuk, Vogl, Wanzung, Wirt etc. Unele nume se mai păstrează, în foarte mică măsură, şi în prezent.

Plecarea germanilor. Deportările

Până în 1940 populaţia Gottlobului a fost compusă într-o majoritate covârşitoare din etnici germani. După Al Doilea Război mondial, numărul lor a scăzut dramatic, de la circa 90% la mai puţin de 10% în 1992 şi cu o scădere ulterioară în anii ’90. O primă lovitură a fost dată acestei comunităţii în anul 1945, când au fost deportaţi în Rusia 168 de germani. Apoi, între 1951-1956, din Gottlob au fost deportate în Bărăgan 310 persoane.

Comuna Gottlob este una dintre comunele ”tinere” din România. Înființată în 2004, după scindarea din Lovrin, comuna numără puțin peste 2.000 de suflete. Gottlob, în mandatele primarului originar din Leleşti este nu doar o comună tânără şi şi una model. În comuna Gottlob, funcţionează o singura fabrică de prelucrarea maselor plastice, podoabe şi ornamente de Crăciun la care lucrează 60 de persoane. Cea mai mare parte a locuitorilor lucrează în agricultură. Astfel că Gottlob „se bucură” un buget din venituri proprii de aproximativ 87.000 de euro, comuna din Timiş se bucură de un cinematograf, de un festival de filme la care sunt prezentate cele mai noi producţii, de o scenă cu iluminat nocturn, un festival al lubeniţei care concurează cu produsul similar de Dăbuleni, de un parc şi terenuri de sport. Comuna Gottlob a fost recunoscută mereu pentru agricultură. Zona eminamente germană, părăsită la începutul anilor 90 de şvabii care au emigrat în masă, a moştenit tradiţia de a munci pământul. Gottlob este cunoscută pentru producătorii de lubeniţă, dar zona este bogată şi în legume. Serele agriculorilor se văd la tot pasul în zonă. Vizejdia- localitate din Gottlob e unul dintre afinarii Europei, o plantaţie unică în vestul ţării fiind înfiinţată tot prin fonduri europene, dar în sistem privat. Secretul succesului primarului bihorean de Gottlob stă, de asemenea, în atragerea de fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro. ”Să lăsam faptele să vorbească și să întrebăm oamenii din comună. Am avut un consiliu local extraordinar. Bugetul total este de 38 de miliarde de lei vechi. Am atras în jur de 10 milioane de euro din fonduri europene” a explicat Gheorghe Nastor .  În timpul liber, femeile din Glottob fac şezători la clubul Femina, de care se ocupă sotia primarului şi cumnata lui. 15 de femei din comuna participă săptămânal la întâlnirile organizaţiei.520d2d4395f9cf4418000001 lubenita-gottlob intro_3051 galerieFoto_10103

Viena
Categorii
Noutăți
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole