Vizita de lucru in Marea Britanie 24-26 octombrie 2016 a Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii

In perioada 24-26 octombrie a.c., o delegatie a Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, din Camera Deputatilor, se afla intr-o vizita de lucru la Londra. Din...
Viena

In perioada 24-26 octombrie a.c., o delegatie a Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, din Camera Deputatilor, se afla intr-o vizita de lucru la Londra. Din delegatia parlamentara fac parte domnii deputati Mircea Lubanovici, presedintele comisiei, Mircea Dolha, vicepresedinte al comisiei, si Aurelian Mihai, membru al comisiei.

Luni, 24 octombrie, membrii Comisiei au avut convorbiri cu E.S. domnul Sorin-Dan Mihalache, ambasadorul Romaniei la Londra, precum si intalniri cu reprezentanti ai comunitatii romanesti. Discutiile au fost contructive si s-au axat pe problemele cu care se confrunta romanii din Marea Britanie, dar si pe contributia diasporei romanesti la imaginea Romaniei in lume, precum si importanta pastrarii identitatii romanesti si a legaturilor cu tara de origine.

Dintre problemele cele mai importante evidentiate pe parcursul discutiilor amintim: incertitudinea legata de viitor, in contextul Brexit, situatiile de exploatare a unor lucratori romani, care lucreaza in Marea Britanie, abuzurile facute de angajatori, ce pot ajunge pana la lipsirea de libertate, lipsa de onestitate a anunitor firme de recrutare din Romania, etc..

De asemenea, discutiile au abordat si problemele cu care se confrunta familiile de romani din Marea Britanie, ai caror copii fie au fost luati de serviciile sociale britanice si dati spre adoptie, fie sunt in atentia acestor servicii. La intalnirea cu reprezentantii comunitatii de romani a fost invitata si doamna Diana Racolta, pentru a prezenta situatia copiilor domniei sale, preluati de autoritatile britanice. Doamna Racolta a solicitat parlamentarilor romani ajutorul pentru a gasi un avocat sa o reprezinte la CEDO.

Totodata, domnii deputati au propus Ambasadorului Romaniei la Londra sa identifice modalitatea prin care domnia sa poate sa viziteze copiii doamnei Racolta, pentru a vedea in ce conditii de viata traiesc. De asemenea, doamna Andreea Sutton, care nu a putut participa la discutii, si-a manifestat interesul de a fi contactata telefonic de catre parlamentarii romani, fiind la o distanta mare fata de Londra.

Presedinte,

Mircea Lubanovici

Viena
Categorii
Uncategorized
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole