ZBOR LIN CĂTRE ESCADRILA DIN CERURI

O lacrimă la căpătâiul unui mort, înseamnă o lumină a învierii. Vine o vreme când se termină tot. Pleci într-o clipă, fără telefon, fără mașină, fără casă, fără cont,...
Viena

Comandor (Rz.) Ștefan POPA

O lacrimă la căpătâiul unui mort, înseamnă o lumină a învierii.
Vine o vreme când se termină tot. Pleci într-o clipă, fără telefon, fără mașină, fără casă, fără cont, pleci fără nimic…, pleci cu mâna goală, așa cum ai venit, de fapt, în această lume. De aceea, e bine să lași un semn că ai fost, să lași o urmă pe unde ai trecut, să lași un gând frumos.
Am aflat cu mare întristare vestea trecerii din această viață a generalului-locotenent aviator ION DOBRAN, la venerabila vârstă de 102 ani. Ion Dobran a fost pilot militar de vânătoare în al Doilea Război Mondial, a participat la 340 misiuni aeriene, s-a angajat în 74 de lupte aeriene, obținând 10 victorii aeriene confirmate, 3 probabile și un avion distrus la sol.
Sufletul eroului este asemenea unei scântei dintr-o flacără de o imensă măreţie, de o uriaşă înălţime, ajungând până la cer care se desprinde, trăieşte o anumită experienţă şi se întoarce din nou la flacără. Eroul, acest cunoscător fin al valorilor adevărate, al momentelor firave dintre viaţă şi infern, nu moare niciodată, el se mulţumeşte să dispară din istorie şi să se întoarcă „acasă”. Eroul nu este impresionat şi uimit de nimic, el pune în practică din cunoştinţele acumulate. Un strălucit strateg de oşti întrebat fiind: cum poate omul deveni erou, el a răspuns; „Pot să spun cum să ajungi soldat nemuritor … să ai mari comandanţi”. Pentru că întâmplarea nu ajută decât spiritele pregătite. Iar, trăsăturile esenţiale ale ostaşului foarte bine pregătit pentru a se confrunta cu spaimele morţii sunt curajul şi îndrăzneala, aşa cum avea să ne prevină şi marele Plutarh: „Nimic nu este de necucerit pentru cei curajoşi, nimic nu este greu pentru cei îndrăzneţi!”.
”Ştiu,
într-o zi vasul acesta de lut
se va sparge
şi voi scăpa …
Voi trece cu Hristos
printr-o poartă îngustă,
voi saluta moartea
din mers,
apoi,
voi grăbi către Casă,
unde Tatăl m-aşteaptă
de mult,
iertător,
cu braţele deschise.”
În această zi de doliu, înălțăm un gând pios către ceruri, un strigăt de rugăciune, o lumânare aprinsă și o amintire măreață, pentru un mare spirit, pentru un mare om, un adevărat camarad, un mare luptător și un înflăcărat patriot, Ion Dobran.
Adresăm sincere condoleanțe familiei îndoliate, rudelor, prietenilor, tuturor camarazilor aviatori îndurerați de plecarea dintre noi.
Dumnezeu să-l ierte! Dumnezeu să-l odihnească în pace! Veșnică pomenire!

Comandor (Rz.) Ștefan POPA

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole