Ziua Națională a Culturii Române 2019 în Quintanar de la Orden

  Poetul națiunii române, Mihai Eminescu, este punct de reper în viața fiecărui român și din eternitate ne arată este cel mai bun ambasador al culturii române creând prietenii...
Viena

 

Poetul națiunii române, Mihai Eminescu, este punct de reper în viața fiecărui român și din eternitate ne arată este cel mai bun ambasador al culturii române creând prietenii dincolo de hotare.
În localitatea manchegă, Quintanar de la Orden, dominată de aventurile lui Don Quijote există o comunitate de români numeroasă și cum era normal o asociație culturală spaniolă-română pe care creatorii ei au numit-o Oamenii, în spaniolă Gente, și care prin activitățile lor păstrează vie limba, cultura și civilizația românească.
În acest sens, sâmbătă 19 ianuarie a.c. Asociația culturală spaniolă-română Oamenii împreună cu Uniunea Lucian Blaga a scriitorilor și artistilor români din Spania dar și cu sprijinul primăriei din localitate, a asociației de fotografie Kintafoto și Asociația de scriitori El Comun de la Mancha, l-au sărbătorit pe luceafărul culturii române Mihai Eminescu în sediul asociației Gente.printr-un program deosebit de interesant și variat.
La acest eveniment au fost prezenți învitați de rang din partea autorităților românești și spaniole cum ar fi:
– D-na Doina Boblea, șefa consulatului României în Ciudad Real
– D-nul Juan Carlos Navalón Lopez-Brea, director regional a Administrației publice din Castilla la Mancha
– D-nul Carlos Alberto Madero Maqueda, primarul localității Quintanar de la Orden
dar și consilieri din cadrul primăriei, reprezentanți ai diverselor asociații locale
Evenimentul la care a participat un numeros public, român și spaniol, a început cu câteva cuvinte de multumire din partea președintelui asociației Gente, d-nul Sorin Bălășcău după care președintele Uniunii Lucian Blaga, d-nul Ovidiu Constantin Cornilă a făcut o frumoasă prezentare a iconului literaturii românești, Mihai Eminescu.
Printre invitatii speciali sa numărat și pictorul botoșenean Ioam Oniciuc care a adus pentru aceasta seară minunată lucrări inspirate din poeziile și viața lui Eminescu, dar și din spiritualitatea românească.
Cum era de așteptat acestă seară a însemnat un recital-maraton bilingv, spaniol-român, prin care publicul prezent a dorit să renască personalitatea poetului român.Trebuie menționat că au recitat poezii de Eminescu peste 30 de participanți. Seara a fost reîntregită de un mic recital de muzică folk pe care artiștii Simona și Marius Sabie, de origini din Botoșani, care au primit ropote de aplauze și ovații din public. Aceștia din urmă au răspuns invitației biroului consular din Ciudad Real de a participa la acest eveniment.
Un moment inedit a fost și prezența italianului Fabio Melano, căsătorit cu o româncă, care în mica lui vacanță în Spania a considerat că este important să participe și să recite în
limba română și care a facut deliciul publicului demonstrând dacă mai era necesar ca cultura este un instrument unic de armonizare a sufletului.
O altă surpriză plăcută a fost și cadoul făcut de Antonio Zaragoza Jimenez, primul membru spaniol al asociației culturale spaniole-române Oamenii, încă din anul 2011, anul înființării acesteia, ce a constat într-o fotografie cu statuia lui Eminescu din București, fotografie făcută anul trecut cu ocazia vizitării frumoasei noastre tări, România.
Cum nu se putea la astfel de ocazii cei prezenți au fost învitați la final la un cocktail în onoarea marelui poet.

Viena
Categorii
Spania
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole