ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI LA CANBERRA

La 2 Decembrie 2016, începând cu ora 17:00, Excelenţa Sa doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit Recepţia pentru marcarea Zilei Naţionale a României în saloanele Ambasadei României din Canberra. Artiştii...
Viena

ziua-romaniei-canberra-dec2016La 2 Decembrie 2016, începând cu ora 17:00, Excelenţa Sa doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit Recepţia pentru marcarea Zilei Naţionale a României în saloanele Ambasadei României din Canberra. Artiştii iconari Kornelia şi Matei Schinteie din Covasna au expus propriile icoane religioase şi laice, realizate pe lemn, sticlă, marmură şi piatră. Pe simezele Ambasadei se află expoziţia de fotografii din Primul Război Mondial intitulată Marele război românesc în sunet de vioară, acestea schiţând graniţele româneşti.

Au participat Ambasadorii şi Înalţii Comisari ai Bulgariei, Ciprului, Croaţiei, Emiratelor Arabe Unite, Ecuadorului, Estoniei, Georgiei, Greciei, Guatemalei, Italiei, Marocului, Palestinei, Pakistanului, Portugaliei, Serbiei, Slovaciei, Sloveniei, Spaniei, Turciei, Ucrainei şi Vaticanului şi însărcinaţii cu afaceri/adjuncţii şefilor de misiuni ai Arabiei Saudite, Argentinei, Franţei, Iordaniei, Irlandei. Potrivit cutumei diplomatice locale, toastul pentru Preşedintele României şi poporul român a fost rostit de Ambasadoarea Lyndhall Sachs, şefa protocolului Departamentului pentru Afaceri Externe şi Comerţului (DFAT) din Australia. Au participat reprezentanţi ai DFAT şi ai Departamentului Imigraţiei, membrii ai mediului academic, de afaceri şi artistic din Canberra, Melbourne şi Sydney.

 

Mesajul ES Doamnei Ambasador Nineta Bărbulescu cu ocazia

Zilei Naţionale a României

 

Stimaţi şi dragi români de la Antipozi,

 

1 Decembrie este un prilej excepţional de comemorare a jertfei celor aproape 500.000 eroi români căzuţi pe fronturile Primului Război Mondial, România având cea mai lungă linie de front dintre toate statele beligerante. În egală măsură, eroismul tragic al acestor români, pe care îi cunoaştem poate prea puţin din cărţile de istorie, din literatură, din picturile şi fotografiile păstrate peste veac, a creat condiţiile istorice şi divine ale Marii Uniri şi ale recunoaşterii acesteia de capitalele europene.

Pentru fiecare dintre noi, peste timp şi atât de departe de ţară, este important să cunoaştem, să preţuim şi să lăsăm moştenire tinerelor generaţii această lecţie aspră a sacrificiului deplin pentru neam şi ţară. În ceea ce mă priveşte, an de an încerc să adaug sau să progresez câteva dintre cele mai importante proiecte în beneficiul românilor care trăiesc în această parte a lumii: anul acesta am continuat şi finalizat sau am început şi se află în stadii avansate de finalizare câteva proiecte referitoare la o bună parte a românilor din Australia şi din Noua Zeelandă: am numit primul consul onorific de origine română în Noua Zeelandă, domnul Marian Ioan de la Auckland, am avansat proiectele înfiinţării primelor consulate onorifice româneşti în Australia de Sud, la Adelaide şi în Australia de Vest, la Perth. În octombrie 2016 Guvernul României a decis înfiinţarea unui birou consular permanent la Melbourne, în statul Victoria, răspunzând astfel celei mai vechi şi mai îndreptăţite doleanţe a peste jumătate dintre românii care trăiesc în Australia. 

Dintre evenimentele importante care jalonează acest an menţionez semnarea, la 28 aprilie 2016, la Hobart, în Tasmania, a contractului pentru construirea viitorului spărgător de gheaţă al Australiei la Şantierul Naval Damen din oraşul meu Galaţi!

 Anul 2016 este Anul Brâncuşi şi l-am marcat în câteva oraşe mari din Australia şi din Noua Zeelandă cu evenimente culturale care conţin crâmpeie din viaţa tumultuoasă şi din capodoperele brâncuşiene: la Canberra, la 19 februarie, de ziua naşterii genialului Brâncuşi, la Melbourne, pe 2 mai, la Adelaide, pe 17 iunie şi la Auckland în toată luna august 2016, împrună cu inimoasa Asociaţie Doina, am organizat  simpozioane digitale despre autorul Păsării în spaţiu; această sculptură este apreciată în Australia ca fiind cea mai valoroasă operă de artă străină din această ţară, se află în custodia Galeriilor Naţionale Australiene din Canberra şi o fericită coincidenţă a fost  aceea că aprobarea construirii în inima metropolei Melbourne, la 295 King Street, a unui zgârâie-nori inspirat din sublimul păsării brâncuşiene s-a anunţat chiar de ziua de naştere a artistului! 

 În perioada 1 -2 august 2016 am organizat, la Ambasada din Canberra, cel de-al doilea simpozion dedicat diasporei româneşti din Australia şi din Noua Zeelandă, la care au participat co-naţionali din multe bresle academice şi de afaceri, veniţi din aproape toate statele australiene şi din Noua Zeelandă, precum şi australieni care lucrează cu români şi au vizitat de multe ori ţara noastră, despre care au respect, admiraţie pentru inventivitate, laude şi deplină încredere în destinul nostru ca naţie.

 Astăzi, 1 Decembrie 2016, cu ocazia celebrării Zilei Naţionale a României şi a marcării a 98 de ani de la actul istoric din 1 Decembrie 1918, doresc să transmit tututor Românilor şi celor de origine română care trăiesc în Australia şi în Noua Zeelandă cele mai calde urări de sănătate, spor în toate întreprinderile profesionale şi să continuaţi să gândiţi, să vorbiţi, să cântaţi, să scrieţi şi să vă manifestaţi în limba română. Bucuraţi-vă de 1 Decembrie pentru sufletul românesc, oriunde s-ar afla el!  

 

La Mulţi Ani, România! La Mulţi Ani, Români!

Vă aştept la Ambasadă mâine, 2 Decembrie, începând cu ora 17:00, la recepţia pentru Ziua Naţională a României şi a tuturor Românilor!

 

Rexlibris Media Group

————————————————

Mai multe detalii pe:

http://canberra.mae.ro/local-news/1168

http://canberra.mae.ro/local-news/1167

 

Viena
Categorii
Australia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole