Ziua Națională – Centenarul Statului Român Modern

  Consulatul General al României la München a marcat sărbătoarea Marelui Centenar al Unirii și Ziua Națională cu un eveniment de înaltă ținută, care a avut loc în data...
Viena

 

Consulatul General al României la München a marcat sărbătoarea Marelui Centenar al Unirii și Ziua Națională cu un eveniment de înaltă ținută, care a avut loc în data de 3 decembrie a.c. în sala Franz-Josef-Strauß a Fundației Hanns-Seidel-Stiftung.
Alături de gazda evenimentului, consulul general Iulia Ramona Chiriac, cei 300 de invitați au fost salutați de către președinta Parlamentului bavarez a.D., doamna Barbara Stamm, ministrul de land bavarez pentru muncă, familie și afaceri sociale, doamna Kerstin Schreyer și președinta Fundației Hanns-Seidel, dr. Ursula Männle. Pe lângă membrii comunității românești din sudul Germaniei la sărbătoarea ocazionată de cea de-a 100-a zi națională a statului modern România  au participat reprezentanți ai Cancelariei și ministerelor land-ului Bavaria, membri ai corpului consular acreditat, lideri ai asociațiilor sașilor transilvăneni și șvabilor bănățeni, printre care Herta Daniel şi Peter Dietmar Leber, înalți reprezentanți ai clerului, printre care IPS Serafim şi PS Sofian, membri ai rețelelor sociale și profesionale din regiune.
Consulul general al României în Bavaria, doamna Iulia Ramona Chiriac a vorbit despre conceptul de unitate națională, la fel de relevant astăzi ca și în urmă cu 100 de ani. Diplomatul a ținut să sublinieze și rolul minorităților naționale în acest proces, în special pe cel al minorității germane din România, ca punte culturală și socială și vector de dezvoltare și consolidare a relației bilaterale româno-germane. „România unită este un act de voință a poporului român și nu un cadou al istoriei sau un accident, ci un țel urmărit în mod patriotic și vizionar. Pentru noi toți este important să înțelegem că acest status quo nu este de la sine înțeles. Acesta trebuie permanent construit, consolidat și apărat. România este construită de către noi toți, Europa este construită de către noi toți”, a spus consulul general în discursul său aniversar.
Președinta Parlamentului Bavarez a.d., Barbara Stamm, prietenă constantă a României, ţară pe care a vizitat-o de peste 100 de ori, a vorbit asistenței despre strânsa sa relație cu România, ca o „a doua patrie” și a rememorat evenimentele de la 1918 și până astăzi, un drum sinuos și nu întotdeauna ușor, dar care ne-a adus în pragul Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019. „Germania a fost și este în continuare interesată de o legătură strânsă cu România și pot spune că angajamentul prietenos al Germaniei a contribuit la netezirea drumului României în Uniunea Europeană. Astăzi suntem de peste zece ani uniți în mare casă numită Europa – o Europă la care România a aparținut întotdeauna geografic și cultural”, a spus Barbara Stamm în alocuțiunea sa.
Ministrul de stat bavarez pentru familie, muncă și afaceri sociale, Kerstin Schreyer, a transmis salutul și felicitările primului-ministru al landului Bavaria, dr. Markus Söder. „Mă bucur să fiu astăzi alături de dumneavoastră și, așa cum am făcut-o și din postura de Însărcinat cu probleme de integrare al landului, doresc să continuăm buna colaborare și să consolidăm relația noastră bilaterală pe teme specifice, în beneficiul comunității românești din Bavaria”, a declarat ministrul bavarez.
Șirul alocuțiunilor oficiale a fost încheiat prin cuvântul președintei Fundației Hanns-Seidel (HSS), dr. Ursula Männle. Pol al democrației și unul dintre cei mai importanți parteneri neguvernamentali ai României, instituția a oferit la mijlocul acestui an președintelui României, Klaus Werner Iohannis, premiul Franz-Josef-Strauß. „Din 2002, HSS susține prin propria filială din București numeroase proiecte dedicate procesului de transformare și integrare europeană a României. Am fost întotdeauna impresionată de tenacitatea cu care poporul român a abordat formarea și consolidarea structurilor democratice”, a spus Männle.
Seara festivă a continuat cu o serie de momente culturale, invitaţii bucurându-se de un moment folcloric de excepție susținut de  tinerii dansatori ai ansamblului „Călușarii” din comuna Rășinari, județul Sibiu. Corul „Solemnis” din București a onorat Marele Centenar al Unirii cu un repertoriu de cântece patriotice şi colinde alături de copiii Școlii de limba și cultura română din München, un proiect al Asociaţiei SGRIM.

Vezi si Fotocronica – Celebrarea Zilei Naţionale de către Consulatul general al României la München, 2018

Sursa: http://munchen.mae.ro

Viena
Categorii
Germania
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole